Društvo

Za najbolje opštinske i gradske uprave više od osam miliona dinara, među njima i Niš

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Aleksandar Martinović potpisao je danas u Pećincima ugovore o dodeli godišnjih nagrada za najbolje opštine i gradove u 2023. godini u primeni principa dobre uprave.

Nagrade su dodeljene u četiri kategorije dobrog upravljanja, a najbolje lokalne samouprave su Niš, Ada, Bosilegrad i Pećinci.

Martinović je tom prilikom podsetio na to da Ministarstvo već godinama unazad iz „Programa podrške razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave” nagrađuje i finansijski podstiče opštine i gradove koji su se istakli u domenu dobre uprave.

Na ovaj način, kako je rekao, resorno ministarstvo želi da motiviše lokalne samouprave da maksimalno predano primenjuju principe dobre uprave u svom radu i da se razvijaju u skladu sa zadatim standardima.

Prema njegovim rečima, nagradni fond za ovu godinu je osam miliona i 360 hiljada dinara, dok su pobednici u svakoj od četiri kategorije, odnosno oblasti dobre uprave, stekli pravo na novčanu nagradu koja iznosi dva miliona i 90 hiljada dinara.

Ministar je precizirao da će sredstva biti uložena za realizaciju aktivnosti, pribavljanje usluga i dobara u skladu sa predlogom dobitnika i da je u okviru ovogodišnjeg „Javnog poziva za dodelu godišnjih nagrada” pristiglo ukupno 27 prijava, i to za sve četiri oblasti.

Generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk istakao je da je ova inicijativa potvrda uspešne saradnje Stalne konferencije gradova i opština, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Vlade Švajcarske, koja je uspostavljena zarad pružanja podrške gradovima i opštinama da svoje funkcionisanje zasnivaju na načelima dobrog upravljanja.

Tarbuk je rekao da primena načela dobrog upravljanja na nivou lokalne samouprave predstavlja jedan od strateških prioriteta SKGO, a u skladu sa tim i jedan od ključnih ciljeva izuzetno značajnog projekta koji ova organizacija sprovodi uz podršku Vlade Švajcarske – programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu”.

Zahvaljujući ovom programu, Stalna konferencija gradova i opština će dodatno nagraditi pobednike vrednom kompjuterskom i kancelarijskom opremom, ukupne vrednosti od pet miliona dinara, ukazao je on.

Na svečanosti su govorili i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, predsednik Opštine Ada Zoltan Bilicki, predsednik Opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev i predsednik Opštine Pećinci Siniša Đokić.

Oni su izrazili zahvalnost na tome što je prepoznat kvalitet rada ovih lokalnih samouprava, a naročito su istakli dobru saradnju koju imaju sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com