Ekonomija

Za mikro, mala i srednja preduzeća 30 miliona iz gradskog budžeta

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović potpisao je javni poziv za dodelu 30 miliona podsticajnih sredstava mikro, malim i srednjim preduzećima i privrednicima.

Bulatović je rekao da će mere biti relaizovane kako bi se podstakla konkurentnost niške privrede, povećala zaposlenost, privukle investicije i dodatno poboljšalo poslovno okruženje.

 

Darko Bulatović, gradonačelnik Niša

“Sredstva će biti dodeljena za dve grupe mera. Imamo mere podrške za mikro, mala i srednja preduzeća u cilju unapredjenja njihove konkurentnosti i mere čiji je cilj direktno privlačenje novih investitora”, izjavio je Bulatović.

Prema njegovim rečima, podrška grada privrednicima i preduzećima ne ogleda se samo u jednokratnim činjenjima, nego je ona sistemska.

“Rezultat toga je da imamo veliko smanjenje broja nezaposlenih i povećanje broja preduzetnika za 23 odsto u odnosu na 2015. godinu. Broj novoformiranih društava povećan je za 25 odsto, a prosečna zarada je povećana za 16.000”, izjavio je Bulatović.

On je podsetio da je grad pre mesec dana podržao privrednike time što je umanjio do 95 odsto naknade za oglašavanje i reklamiranje, a prošle nedelje je raspisan poziv bankama za finansiranje kamate za mikro, mala i srednja prduzeća.

“Kao gradonačelnik mogu da obećam našoj privredi sve veću podršku po različitim merama i tipovima“, istakao je Bulatović.

Načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Milan Randjelović je izjavio da je zahvaljujući povećanju broja zaposlenih i povećanju zarada prihod grada po osnovu poreza na zarade rastu iz godine i u godinu i povećanje će ove godine biti veće od pola milijarde dinara.

Randjelović je rekao da će za pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima u cilju jačanja konkurentnosti njihovih proizvoda i stvaranja bolje pozicije na tržištu ovoga puta biti izdvojeno 19,5 miliona dinara.

Prema njegovim rečima sredstva se dodeljuju za pokrivanje do 50 odsto opravdanih troškova, a maksimalni iznos sredstava koji se može dobiti je 300.000 dinara.

Milan Ranđelović, načelnik KLERP-a

“Sredstva će biti dodeljene za nastup ili posetu sajmu, imlemetnaciju standarda i sertifikaciju, nabavku nove opreme ili mašina elektronsku prezentaciju preduzeća, testiranje novih proizovda, poboljšanje postojećih i razvoj novih proizvoda i usluga”, istakao je Randjelović.

On je naglasio da je za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima za projekte saradnje sa naučno-obrazovnih institucijama i udruženjima obezbedjeno 10,5 miliona dinara., s tim što je maksimalni iznos sredstava koji se dodeljuje 800.000 dinara.

Randjelović je rekao da se dodatne informacije o dodelu podsticajnih sredstava mogu dobiti u kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte u ulici Milojka Lešjanina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com