Ekonomija

Za mesec dana počinje uređenje Trga kralja Milana

Za mesec dana kreću radovi na uređenju Trga Kralja Milana u Nišu. Vrednost radova je 218 miliona dinara, a rok za završetak je naredna godina. Ovim projektrom biće izmešten parking iz zone kod tvrđavskog mosta u ulicu 7. juli koja će biti popločana behaton pločama. Prema rečima dekana Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nišu dr Petra Mitkovića projekat centralnog trga rađen je po uzoru na Trg Svetog Marka u Veneciji, jer su slične veličine.

“Osnovna koncepcija je da severni deo trga bude namenjen manifestacijama i građanima, a suština je bila  da dobijemo jedan čist prostor koji bi omogućio kontinuitet u pešačkim komunikacijama od severa prama jugu i od istoka ka zapadu. Za ovih godinu i po dana koliko radimo na projektu mislim da  smo to i postigli. Na trgu će biti postavljeni interaktivni spomenici kada se budu dešavale neke manifestacije. Na samom  prostoru već imamo veliki broj spomenika i nije bilo uputno da planiramo nove velike spomenike i opredelili smo se za čist prostor koji je što manje opterećujući i koji će  pružiti sugrađanima mogućnosti za najrazličitije društvene i socijalne aktivnosti”, kazao je Nikola Lečić, glavni urbanista Niša.

On je dodao da će rekonstruisani gradski trg dodatno biti oplemenjen sa velikim brojem stabala.

“U obuhvatu urbanističkog projekta postoji 188 stabala. Rešenjem je planirano da se ukloni 13, a planirano je  da se zasadi novih 58 što bi sa već postojećim činilo  233 stabla koja bi se nalazila na prostoru trga”, kaže Lečić.

Na projektu novog izgleda centralnog gradskog Trga kralja Milana radilo se dve godine. Novo ruho znači i da će postojeći parking kod Tvrđavskog mosta biti izmešten.

“Centralni gradski trg koji će dobiti novi izgled završava se na ulazu u Tvrđavu i pruža se do Oficirskog doma”, objašnjava Miroljub Stanković, direktor JP Zavod za urbanizam Niš. “Cilj nam je  da proširimo pešačku zonu uključujući i najlepši niški park koji se nalazi preko puta Gradske kuće. Želja nam je i da u događaje  sa Trga uključimo i amfiteatar na Keju”.

To znači da se izmešta i sadašnji parking koji se nalazi kod Tvrđavskog mosta.

Foto: V. P.

“Parking se premešta iz sadašnje zone kod mosta koja je najelitnija zona, prema istoku u zonu ulice 7.jula”, dodaje Stanković. “Tu dobijamo značajno veći broj  parking mesta nego što sada postoji, ali u okviru jedne sasvim druge materijalno definisane površine. Ulica 7.juli od Orlovića Pavla i Stahinjića Bana, postaje integrisana površina novog trga  i popločana je behaton pločama, a u tom delu će biti rešen i problem parkiranja. Na taj način zamenjujemo parking mesta koja sada ukidamo kod mosta”.

Stanković dodaje da će i severni deo ulice Orlović Pavla dobiti sasvim novu koncepciju.

“Taj deo ulice biće iskorišćen za organizovanje nekih manifestacija  jer mu to  po prirodi odgovara budući da je pristupni deo do Oficirskog doma i amfiteatra na Keju gde se već i organizuju kulturni i drugi događaji”, dodaje Stanković.

Kako kaže dekan Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu, Petar Mitković, projekat centralnog trga rađen je po uzoru na Trg Svetog Marka u Veneciji, jer su slične veličine.

Foto: Sekretarijat za izgradnju

“Trg se nepogrešivo nalazi na pravom mestu i mnogi elementi prošlosti grada su utkani u centralni gradski trg. I sam Niš je imao  sreću da se na tom mestu nalazi koncentracija značajnih sadržaja u gradu kao što je Tvrđava. Tu je i reka koja ima značajne elemente  koji su bitni za posetioce”, kaže Mitković. “Kada je rađen projekat rukovodili smo se i najposećenijim trgom na svetu, a to je Trg Svetog Marka u Veneciji. Ovaj trg je veličine oko jednog hektara, a slične je veličine i naš trg u Nišu”.

Mitković dodaje da je Fakultet radio skoro dve trećine trga, a bili su zaduženi i za most koji će trg pobezati sa Tvrđavom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com