Некатегоризовано

Za Materice paketići bebama i mamama

Kolo srpskih sestara već uobičajeno u decembru ima niz aktivnosti koje su uglavnom vezane za obeležavanje verskih praznika, ali krajem decembra povodom praznika Materice posećuju i Ginekološko-akušersku kliniku u Nišu gde paketićima daruju tek rođene bebe i njihove mame.

Ljiljana Stojanović, predsednica Kola srpskih sestara kaže da sestre po Kolu sa posebnom pažnjom pripremaju darove za ovaj preznik.

“Poklon pakete koje nosimo u niško porodiište pripremile su sestre. Obično su to frotiri, bodići za bebe, patikice, flašice, a ono što je prepoznatljivo  za Kolo, to su odevni predmeti koje naše članice pletu, haljinice i džemperići za bebe“, kaže Ljiljana Stojanović.

“Uz to, obiđemo mlade mame, razgovaramo sa njima, pričamo im o Matericama”.

Na sam dan Materica, 30. decembra, u šest hramova članice Kola srpskih sestara deliće paketiće slatkiša, svakom detetu koje bude u jednom od hramova. To su Saborni hram, Sveti Luka, Sveti Nikola, hram na Panteleju, Car Konstantin i carica Jelena, hram u Brzom rodu.

“Za taj dan je smo pripremile oko 300 paketića”, dodaje predsednica Kola srpskih sestara.

„Pre toga sveštenik koji služi liturgiju obavesti da ćemo podeliti paketiće, a mi objasnimo da je to tradicija koju neguje Kolo srpskih sestara vezano za negovanje pravoslavnih običaja. Obeležavanje Materica je zaštitni znak Kola srpskih sestara. Od kada je osnovano Kolo srpskih sestara 1991. godine, do 2018. mi negujemo ove običaje”, kaže Ljiljana Stojanović.

Ona dodaje da će ove godine, 28. i 29.decembra, a povodom Materica, obići i nekoliko predškolskih ustanova.

“Materice su praznik svih majki. Na ovaj način podsećamo i mame i decu šta taj praznik znači. Sada ćemo otići i u nekoliko predškolskih ustanova, podelićemo paketiće deci, a da bi dobili paketiće treba da nas zavežu i odvežu i na taj način da izmole poklone”, kaže Ljiljana Stojanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com