Ekonomija

Za mala i srednja preduzeća 40 miliona dinara

Grad Niš je sa 74 privredna subjekta potpisao ugovor o realizaciji Programa lokalnog ekonomskog razvoja za šta je izdvojeno 40 miliona, dok je prošle godine taj iznos bio 18 miliona dinara.

Podsticajna sredstva su namenjena malim i srednjim preduzećima, za mere internacionalizacije, unapređenja konkurentnosti na tržištu, unapređenja konkurentnosti kod preduzeća koja koriste start ap uslige i unapređenju saradnje obrazovnih ustanova i privrede. Ugovore su privrednicima uručili gradonačelnik Niša Darko Bulatović i gradski većnik Mihajlo Zdarvković, a uručenju ugovora je prisustvovao i Milan Ranđelović, načelnik Kanecelarije za lokalni ekonomski razvoj, KLER. Interesovanje za ovu vrstu pomoći je među valsnicima malih i srednjih preduzeća veliko jer se na javni poziv odazvalo njih 130.

„Ono što je najznačajnije to je da smo u 2018. godini uvećali za više od 100 procenata sredstva za ove namene nego 2017, a tada više nego u prethodnoj. Nadam se da ćemo u budućnosti nastaviti sa takvom politikom razvoja. Radi se o merama unapređenja konkurentnosti i merama standardizacije, podrške Grada malim , mikro i srednjim preduzećima, naučno obrazovnim ustanovama, preduzetnicima, svima onima što čini privredu našeg grada, što je u suštini život svih nas. Koliko je naša privreda jaka, toliko je i naš Grad jak. Koliko je budžet veći, toliko je realizacija veća”, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Mihajlo Zdravković, gradski većnik, je istako da Grad Niš drugu godinu zaredom realizuje preko kancelarije KLER-a svoj program lokalnog ekonomskog razvoja. On je, takođe, dodao da su ove godine sredstava za ovu namenu više nego duplirana u odnosu na 2017.godinu.

“U prethodnoj godini imali smo 205 kompanija koje su na ovakav način, preko banke po meri beskamatno kreditiranje dobili sredstva. U toku ove godine u ovom programu očekujemo da ta sredstva budu veća. Gledajući mere one su podeljene u dve oblasti. Prvo oblast se odnosi na dodelu podsticajnih sredstava u okviru realizacije programa lokalnog ekonomskog razvoja sa merama internacionalizacije , merama internacionalizacije udruženja i privrednih asocijacija i mera unapređenja konkurentnosti mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika kao i mera unapređenja konkurentnosti start ap centra kao i mera unapređenja saradnje privrede i naučno obrazovnih institucija. Drugi javni poziv smo realizovali sa bankom gde smo zainteresovanim kompanijama pomogli u kratkoročnom kreditiranju uz učešće grada Niša u pogledu subvencionisanja kamate”, kazao je Mihajlović i dodao da je ove godine 90 kompanija dobilo podršku, 16 u prvom krugu i u ovom drugom 74.

“Na ovaj način se u potpunosti realizuje program lokalnog ekonomskog razvoja grada Niša za 2018. godinu i oko 250 privrednih subjekata će ove godine dobiti neku vrstu pomoći. Ako tome dodamo realizaciju Programa lokalnog akcionog plana za zapošljavanje gde su privrednici konkurisali za iznos od 150.000 dinara, za svako novootvoreno mesto, odnosno 180 000 dinara za pokretanje sopstvenog biznisa, možemo da kažemo da smo preko 700, bolje reći blizu 800 malih, mikro i srednjih preduzeća i preduzetnika podstakli i pomogli”, istako je Mihajlović.

Miloš Ristić profesor visoke tehničke škole strukovnih studija u Nišu je jedan od onih kome je uručen ugovor koji je Škola potpisala sa gradom Nišom.

„Na ovaj način radićemo na uspostavljanju partnerstva izeđu visokih škola i privrede a u postupku sprovođenja dualnog obrazovanja. Naši studenti će se više uključivati u procese rada i stručnu praksu. Kompanije su zainteresovane za stručnu praksu i plaćaju. Na taj način poslodavac dobija pripremljene studente za praktičan rad na terenu i mi več imamo takve ugovore. Primer koji smo već imali pokušaćemo da napravimo kao model stručne prakse visokog obrazovanja u strukovnom obrazovanju“, istakao je Ristić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com