Društvo

Za kraj Sremčevih dana “kafana slomljenih srca”

Prva niška gimnazija “Stevan Sremac” je obeležila 141. godišnjicu rada, a u centru pažnje su u vreme Sremčevih dana bili učenici kako je to i inače u ovoj školi.

Obeležavanje Dana škole i godišnjice postojanja i rada gimnazije “Stevan Sremac” u Nišu počelo je na zanimljiv način. Prvog dana učenici i nastavnici održali su čas u kome su zamenili uloge, a vrata škole bila su otvorena za sve buduće đake.

 

Foto: V. P.

“Ovo nije jubilarna godina, a broj godina koji svedoči o postajanju i radu naše škole zaslužuje da bude obeležen na jedan ovakav način sa puno raznovrsnih događaja”, kaže Jelena Milošević, direktorka Prve niške gimnazije “ Stevan Sremac”. “Vrlo je važno obeležiti godišnjicu jer se radi o jednoj od najstarijoj kulturnih institucija u gradu”.

Obeležavanje godišnjice rada gimnazije počeo je sa Izvrnutim danom, a utisci učenika su različiti nakon što su oni preuzeli posao profesora, a ovi se vratili u školske klupe.

“Posao profesora je težak ali je istovremeno i zanimljiv jer predavanja moraju da prilagode svim učenicima kako bi svi učestvovali u radu na času”, kaže učenica Lena Nurein. “Meni je u početku bilo teško da predajem, ali je zanimljivo to što smo njihovih godina i što možemo zbog toga da im na neposredniji način prenesemo gradivo. Ima dosta dece koja su nemirna, ustvari sva deca su nemirna i profesori moraju da ih zainteresuju svojim predavanjima”.

Ideja da učenici održe časove nije nova u niškim školama, a u Prvoj niškoj gimnaziji “Stevan Sremac” potekla je od Učeničkog parlamenta.

“Želeli smo da se na ovaj način učenici oste kao profesori, a profesori da se prisete kako je njima bilo u školskim klupama”, kaže Bojana Petrović iz Učeničkog parlamenta.

Foto: V. P.

U isto vreme realizovana su i “Otvorena vrata” za buduće male maturante. Svi osnovci koji su posetili najstariju nišku gimnaziju sa svojim nastavnicima ili roditeljima dobili su neophodne informacije o pohađanju gimnazije, obišli su školu i prisustvovali nastavi. Održana je i predstava na nemačkom jeziku i već tradicionalno takmičenje u besedništvu.

“Iskoristili smo ovu priliku i da ugostimo predstavnike nemačke ambasade koji će učenicima uričili DSD diplome, a đaci su im se odužili prestavom na nemačkom jeziku kako bi i praktično pokazali koliko su ovladali ovim jezikom”, kaže Jelena Milošević. “Besedništvo je tradicionlno održano, iznenadio nas je broj škola koje su se prijavile za ovo takmičenje, a da ni malo nije bilo naivno takmičiti se pokazuje i to što sun am članovi žirija bili profesori sa Prvanog i Filozofskog fakulteta. To su fakulteti sa kojima je škola uspostavila ozbiljnu saradnju i to puno znači i nama i đacima”.

Direktorka Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” Jelena Milošević dodaje da je svečana akademija ove godine bila pravo uznenađenje za sve.

“Za kraj obeležavanja 141.godišnjice rada naše gimnazije učenici su pripremili bogat program, uključile su seve sekcije, a prva poslastica, to je bilo i iznenađenje, je bila predstava “Kafana kod “slomljenog srca”, rađena po takstu niškog pisca koji je već mnogo više od “niškog”, Branislava Jankovića, inače i učenika naše škole, koju je pripremila naša dramska sekcija. Bilo je to premijerno izvođenje u Nišu, a veliku pomoć sekciji u radu, pružio je sam autor teksta”, kaže Jelena Milošević.

Prva niška gimnazija Stevan Sremac jedna je od najstarijih gimnazija u Srbiji. Osnovana je 1878. godine Ukazom kneza Milana Obrenovića, a svoje današnje ime dobila je po jednom od svojih profesora i našem istaknutom književniku Stevanu Sremcu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com