Društvo

ZA KNJIGE I PRIBOR – CELA PLATA: Za opremanje đaka potreban kredit, platne kartice i plaćanje na rate

Opremanje neophodnim školskim priborom i polazak u školu poseban je doživljaj za đake prvake, koji će njihove roditelje koštati  i do 25.000 dinara.

Roditelji učenika starijih razreda proći će duplo skuplje jer će, uz školski pribor, morati da plate i komplete knjiga čije se cene kreću od 10 do 14.000 dinara pa i više. Sve zavisi od razreda. Po pravilu su najskuplje knjige za sedmi razred. Tako će opremanje osnovaca roditelje koštati i do 25.000 dinara, a za dva školarca  izdatak je dupli.

Mnogi roditelji zbog toga posežu za platnom karticom, a kupovinu školskog pribora otplaćuju na rate. Knjižare omogućavaju i kupovinu na čakove, ali postoji i spisak preduzeća sa kojima je sklopljen ugovor o administrativnoj zabrani.

“Cene kompleta za učenike starijih razreda osnovnih škola se kreću od 10 do 14 hiljada dinara.Kada se tome pridoda i kupovina školskog pribora ukupan izdatak može da pređe i 25.000 dinara”, kaže  Slavica Mitrović, majka jednog osnovca.

Roditelji gledaju da prođu što jeftinije, ali ima i onih koji se drže engleske izreke “nismo dovoljno bogati da kupujemo jeftine stvari” pa svoje školarce opremaju skupljim pernicama i rančevima koji su, pokazalo je iskustvo, i dugotrajniji.

“Jeste skupo, ali je to izdatak koji imamo jednom godišnje, a za sada nam samo jedno dete ide u školu pa se sve lakše podnosi”, kaže Radivoje Mitić čija ćerka sada polazi u drugi razred osnovne škole.

“Pomoć stiže i od baka i deka koji žžele da obraduju unuku pa su kupili ranac i torbu za patike. Platićemo sve kreditnom karticom da ne opteretimo previse kućni budžet. Ovako trošak rasporedimo na nekoliko meseci, pa se lakše podnese”.

Uz komplet knjiga ide i školski pribor, pa školska tobra, nove patike, odeća.

Foto: Niške Vesti

Pored knjižara pred početak školske godine školski pribor nude supermarketi, a cene su u kod njih po pravilu nešto niže pa roditelji na taj način mogu malo da uštede. Inače, cene svezaka na akciji se kreću od 10 do 215 dinara, zavisi od veličine i poveza, pernice koštaju od 250 dinara, ako su prazne, do 730 ako su dvodelne pa i 1700 dinara ako su pune, a uz to su još i markirane. Za pojedine pernice je potrebno izdvojiti i preko 2000 dinara. Flomasteri, drvene bojice i vodene boje se mogu kupiti  za 50, ali i 250 dinara.One kvalitetnije i poznatijih proizvođača su znatno skuplje, ali i dugotrajnije.Komplet lenjira, trougla i uglomera košta od 85 dinara pa naviše, opet sve zavisi od proizvođača i kvaliteta. Isto važi  i za tempere koje koštaju od 150 do 350 dinara i to na akciji.

Lekari roditeljima osnovaca savetuju da posebnu pažnju poklone izboru ranca. Izbor dobre školske torbe od posebnog je značaja kada se imaju u vidu rezultati sistematskog pregleda koji su pokazali da svako peto dete ima loše držanje tela ili pak neku vrstu deformacije kičmenog stuba.

Cene ranaca se kreću od 3.000 do 5.000 dinara i više.Doduše uz ovaj po pet hiljada dobija se besplatna pernica.Za pojedine modele je potrebno izdvojiti i do 7.000 dinara pa kada se i to pridoda izdacima za školski pribor iznos može da dostigne i 25.000 dinara.

“Ma koliko se trudili da prođemo što jevtinije kada počne školska godina to nikako ne uspevamo”, kaže Lidija Nikolić, majka jednog osnovca.  “Cene pribora i knjiga stalno rastu, a polazak u školu pada u najnezgodnije vreme kada se pripremamo i za zimnicu, kupuje se ogrev, nabavlja zimska odeća i obuća.Najteže je porodicama u kojima radi samo jedan roditelj, a školuju se dva deteta”.

Niški knjižari kažu da roditelji baš i ne škrtare kada su u pitanju deca, posebno ona koja tek polaze u školu. Sve češće posežu i za nasjkupljim sveskama i pernicama ne bi li na taj način pokazali deci koliko je polazak u školu važan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com