Društvo

Za izgradnju crkve u Duvaništu treba još 80 miliona dinara

Za dve i po godine od polaganja kamena temeljca, izgradnja hrama Svetog Vasilija Ostroškog u naselju Duvanište stigla je do polovine. Bez freskopisanja, za preostale radove neophodno je 80 miliona dinara.

Do početka zime biće završena fasadna stolarija, za šta se trenutno prikuplja tenderska dokumentacija.

 “Treba uraditi stepenište, ophod oko crkve, instalirati vodu, struju i grejanje, podove, iconostas. Ti unutrašnji radovi takođe iziskuju vreme. Grad nam je do sada mnogo pomagao. Prilozi vernika stalno pristižu i daće bog da i oni koji do sada nisu uzeli učešća polako dolaze “na ispit. Hram je veliki, gradi se visokim stilom i od skupog materijala, zbog čega se ne može očekivati da bude završen za kratko vreme”, kaže otac Predrag Radosavljević, starešina hrama Svetog Vasilija Ostroškog koji svakodnevno obilazi i nadgleda radove.

Izgradnja hrama počela je u decembru 2015. godine na inicijativu meštana Duvaništa, na mestu čudesnog događaja, koje će stanovnici Niša i ovog naselja. U godini bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, 12. maja 1999. na grad Niš i na Duvanište bačeno je više od 2000 kasetnih bombi. Taj dan bi svakako bio upamćen po najvećem stradanju civila u novijoj istoriji grada da, milošću Božjom, Niš nije odbranjen rukom Svetog Vasilija Ostroškog, našeg velikog zaštitnika i čudotvorca. Zvanično je zabeleženo da je svega jedanaest osoba lakše povređeno, a uprkos najvećem broju kasetnih bombi do tada bačenih na grad – niko toga dana nije postradao! Deca koja su se igrala napolju, svedočila su da se među njima pojavio niotkuda neki starac i oterao ih sa igrališta rečima da se brzo sklone jer tu nije bezbedno za igru, da bi samo nekoliko minuta kasnije usledilo bombardovanje, a toga starca više niko nije video. 

Počev od 2000. meštani Duvaništa dan Svetog Vasilija Ostroškog svake godine slave kao krsnu slavu naselja, i u znak zahvalnosti svetitelju organizuju litiju i bogat kulturni program.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com