Politika

Za investicije u Nišu naredne godine šest milijardi dinara

Odbornici Skupštine grada Niša usvojili su danas Program izgradnje grada, Program održavanja i Program razvoja grada za narednu godinu.

Niš će, kako je istaknuto na skupštinskom zasedanju, naredne godine u izgradnju i održavanje gradske infrastrukture uložiti 2,4 milijarde dinara, a zajedno sa sredstvima iz državnog budžeta šest milijardi.

Odbornici opozicije izneli su niz primedbi na predložene programe, opisujući ih kao „nerealne“ i „spiskom lepih želja“, dok su predstavnici vladajuće većine rekli da su programi „realni i ostvarivi“.

Pomoćnik gradonačelnika Niša Miloš Milošević je istakao da je dobro što će za Program razvoja grada i Program izgradnje naredne godine biti izdvojeno više para nego ove godine.

„Biće realizovano mnogo malih projekata, a to je ono što je gradjanima potrebno i što smo im obećavali poslednje dve i po godine. Sada su se stekli uslovi da ti mali, ali za gradjane značajni projekti budu realizovani. Za održavanje saobraćajnica biće izdvojeno 484 miliona dinara. U planu je da se 30 do 40 kilometara puteva rehabilituje, a koliko će tačno kilometara biti uradjeno zavisiće od tendera. U planu je i izgradnja 110 novih saobraćajnica za šta će biti izdvojeno 225 miliona dinara“, rekao je Milošević.

On je kazao da će izgradnja ulica krenuti na proleće i dodao da je za svih 110 ulica završena imovinska priprema.

„Naredne godine biće realizovano i 57 projekata koji se tiču izgradnje vodovodne mreže i 74 projekata kanalizacione mreže. Za izgradnju vodovoda biće utrošeno 167 miliona a za izgradnju kanalizacione mreže 170 miliona dinara“, rekao je Milošević.

Prema Miloševićevim rečima direktne investicije republike u Niš naredne godine iznosiće 3,3 milijarde dinara, tako da će ukupno u grad naredne godine biti uloženo šest milijardi dinara.

Milošević je kazao da „očigledno nikome nije jasno“ da se Program razvoja grada razlikuje od Programa izgradnje grada.

„Program razvoja grada definiše sve one projekte na kojima grad sada radi. Za većinu tih projekata nisu predvidjena sredstva u narednoj godini jer su u fazi imovinske pripreme, izrade idejnih rešenja ili projektovanja“, rekao je Milošević.

Odbornik „Niške inicijative“ Srdjan Nonić rekao je da nije pitanje da li opozicija želi ili ne želi da se nešto uradi u gradu.

„Naravno da želimo da se uradi u gradu. Mi živimo u Nišu. Problem je što poslednje dve i po godine, i prethodne četiri godine mi vidimo šta se uradilo, a to je ništa“, rekao je Nonić.

Odbornik Demokratske stranke Miodrag Stanković rekao je da je Program razvoja grada potpuno nerealan sa nekih 540 projekata.

„Sa samo sedam projekata je grad aplicirao za programe prekogranične saradnje, a samo su tri prošla“, rekao je Stanković.

Odbornik odborničke grupe „Niš, moj grad“ Branislav Jovanović rekao je da je Program izgradnje „nerealan“

„Za proteklih devet meseci Program kapitalnog i tekućeg održavanja realizovan je sa 220 miliona, a program izgradnje sa 140 miliona što je ukupno 360 miliona, a oni planiraju dve milijarde za narednu godinu“, istakao je Jovanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com