Ekonomija

Za inovacije 4,5 miliona evra

Fond za inovacionu delatnost raspisao je novi javni poziv kroz koji će dodeliti 4,5 miliona evra za podršku inovativnim aktivnostima malih i srednjih preduzeća kroz dva programa, Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija, kazao je Vladimir Vojvodić, samostalni stručni savetnik u Fondu za inovacionu delatnost koji je na Elektronskom fakultetu Univerziteta u Nišu u Startap centru predstavio programe.

Javni poziv je otvoren do 1. jula, a sredstva su obezbeđena iz IPA projekta „Razvoj novih proizvoda i usluga kroz komercijalizaciju istraživanja u malim i srednjim preduzećima“.  Ovo je šesti put  da Fond dodeljuje sredstva za sufinansiranje inovacija , odnosno sedmi put za Program ranog razvoja, a program će biti nastavljen i u idućim godinama.

Program ranog razvoja namenjen je mikro i malim preduzećima preduzećima koja posluju na duže od tri godine, a koja razvijaju tehnološku inovaciju za kojom postoji potreba na tržištu. Inovativni projekti preduzeća se sufinansiraju u iznosu od 80 hiljada evra. Program ranog razvoja je faktički  namenjen za startapove, mala preduzeća, koja tek kreću  ili su u  procesu osnivanja.

„Što se tiče preduzeća iz Niša uvek imamo dobar odaziv kako  za startapove tako i za sufinansiranje inovacija. Po  nekoj statistici između 30 i 40 posto svih dobitnika za Program sufinansiranja inovacija dolazi iz Niša tako da je tu veoma jaka inženjerska baza i verujemo da će i ovog puta biti tako i da ćemo podržati i niške kompanije“, kazao je Vojvodić.

Za oba programa koja Fond nudi izdvojeno je 4,5 miliona evra koja dolaze iz predpristupnih fondova Evropske unije ali i iz budžeta Republike Srbije preko  Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva finansija.

„Što se tiče samih programa, program ranog razvoja  namenjen je za startap preduzeća, mikro i mala privredna društva osnovana u Srbiji u većinskom privatnom vlasništvu, ne starija od tri godine u trenutku podnošenja prijave. Oni  mogu dobiti kroz ovaj program do 80 hiljada evra bespovratne  pomoći za projekte koji traju do 12 meseci. Cilj tih projekata je da se razviju novi proizvodi, usluge i tehnološki procesi i tehnologije sa  tržišnom primenom“.

Fond,  faktički, podržava etablirana preduzeća koja imaju već neke poslovne operacije.

„Fond može dodaliti do 300 hiljada evra po  projektu, stim što fondovo finansiranje ne može preći 70 procenata ukupnog  budžeta projekta. Mogu se prijaviti mikro, mala ili srednja privatna  preduzeća osnovana u Srbiji. Projekti mogu trajati do dve godine“, kazao je Vojvodić.

On je dodao da preduzeća imaju  obaveznu komponentu sufinansiranja ovih  projekata. Za projekat ranog razvoja to je minimum 15 procenata od ukupno odobrenog budžeta projekta koji  žele da realizuju.

„Za program sufinansiranja  inovacija to je minimum 30 posto za mikro i mala preduzeća,  odnosno minimum 40 posto za srednja preduzeća“, dodao je Vojvodić.

Što se tiče projekata koje Fond razmatra i finansira oni mogu biti iz svih oblasti nauke i tehnologije i svih privrednih grama.

„Ne postoje  prioritetne oblasti ili nešto se se favorizuje i svi su dobro došli, ili kako mi volimo da kažemo „od malina do softvera“, istako je  Vojvodić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com