Zdravlje

Za godinu dana na niškoj ginekologiji rođeno 135 beba iz programa vantelesne oplodnje

Na Ginekološko-akišerskoj klinici Kliničkog centra u Nišu u 2020.godini rođeno je 3270 beba što je neznatno manje od prethodne godine kada je na ovoj klinici rođeno 30 beba više, kaže docent dr Dejan Mitić, direktor GAK-a KC Niš.

‘’U okviru Klinike radii Centar za vantelesnu oplodnju i u toku prošle godine, 2020.rođeno je nešto više od 135 beba koje su iz tog programa što u ukupnom broju rođemoh beba čini 3,98 posto. Tu smo se približili najboljoj zemlji koja ima više od 4 posto rođenih beba iz programa vantelesne oplodnje, a to je Slovenija’’- kaže dr Dejan Mitić.

Dodaje da je zadovoljan radom Centra za vantelesnu oplodnju.

‘’Da to bilo još bolje potrebno je da se obnovi oprema i da se u ceo proces uključi novi, mladi, kadar’’- kaže dr Dejan Mitić.

Prema njegovim rečima Klinici pa i Centru najviše nedostaje u ovom trenutku stelizator, a već godinama lekari rade na jednom starom ultrazvučnom aparatu koji ne zadoboljava potrebe jedne tercijalne ustanove.

‘’Ultrazvučni aparat vrhunskih karaktersitika bio bi prvo nešto na šta bi mogla da se usmeri pažnja’’- dodaje Mitić. Ulaganja u opremanje Ginekološko-akušerske klinike KC u Nišu najavio je direktor Kliničkog centra Niš profesor dr Zoran Perišić.

Prema rečima docenta dr Dejana Mitića od početka 2000.godine broj beba koje su rođene na Klinici u Nišu polako je rastao i sada se ustalio na nešto preko 3000 beba godišnje, a nekada se, osamdeset godina, na ovaoj klinici rađalo i do 5.000 beba.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com