Ekonomija

Za energetsku efikasnost Niš bi dobio osmicu

Dan energetske efikasnosti svuda u svetu obeležen je juče, a danas je u Nišu održana tribina upravo na temu energetske efikasnosti.

Jedno je sigurno, energija mora da se štedi jer je nema dovoljno, poručuju stručnjaci. Resursi koje imamo su ograničeni i moramo ih efikasno koristiti. Za bolji život važno je da se ukaže na važnost realizacije energetske efikasnosti. To je od velikog značaja za ekonomiju, privredu i naše okruženje.

Dekan Mašinskog fakulteta u Nišu kaže da retko daje ocenu 10, te je Niš ocenio osmicom po energetskoj efikasnosti, sa težnjom da se ocena poveća.

“Postoji veliki broj projekata i domaćih i nacionalnih koje Mašinski fakultet radi u saradnji sa drugim visokoškolskim ustanovama. Trudimo se da u domenu saradnje sa privredom veliki broj projekata, istraživanja, nadzora, merenja iz oblasti energetike i energetske efikasnosti realizujemo i pružimo tržištu. U okviru našeg fakulteta postoji Regionalni centar za energetsku efikasnost koji se bavi ovim pitanjima kao i toplifikacioni sistem”, kaže dekan Mašinskog fakulteta u Nišu prof. dr Nenad Pavlović.

Miloš Banjac, pomoćnik ministra rudarstva i energetike, kaže da je sada pravo vreme da se razvijaju druge privredne grane koje će trošiti manje energije a stvarati mnogo veći bruto nacionalni dohodak.

“Tokom ove godine očekujem da ćemo konačno uspostaviti Fond za energetsku efikasnost kao nezavisnu instituciju koja će biti okrenuta direktno ka građanima, za kredite ili bespovratna sredstva, za energetsku sanaciju svojih zgrada i domova ili za kupovinu energetski efikasnih uređaja, kao i da se izvrši zamena neefikasnih šporeta na ugalj i drva. Sredstva smo obezbedili, nadam se da ćemo do kraja godine realizovati taj dugogodišnji projekat”, najavio je Banjac.

Energetski menadžer Niša kaže da se ne zna precizno koliko je Niš energetski efikasan jer je energetska efikasnost relativan pojam, ali da uvek možemo biti efikasniji i bolji.

“Kada se Niš uporedi sa drugim gradovima u Srbiji spada u red onih koji su najviše napredovali u smislu energetske efikasnosti, pa čak verujemo da smo i u inostrastvu prikazivani kao primeri dobre prakse. Tu je primer Toplane koja funkcioniše iznad proseka EU, takođe smo instalirali solarne panele na kuhinji JPU Pčelica, ali i uključili javnost u kreiranje opšte politike koja se tiče energetske efikasnosti”, tvrdi gradski menadžer Bojan Gajić.

Iako su svesni važnosti sprovođenja energetske efikasnosti, građani Niša uglavnom nemaju novca za potrebna ulaganja. Grad Niš ima to u vidu, kaže Gajić, ističe da se radi na tome da u toku ove godine pripreme program podrške građanima za unapređenje energetske efikasnosti. Iako dinamika nije definisana, on očekuje da se naredne godine krene sa realizacijom programa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Bojane Gajiću ti jesi primer dobre prakse kako neko može da prima platu od 100 000 i da ne radi ništa a da ostali u okviru gradske uprave grada Niša imaju duplo manju platu. O kojoj efikasnosti pricas i kojim standardima gde je to objavljeno. O toplani sa koje se ljudi masovno isključuju o lošem grejanju o čemu. Tvoja sreca što si bio blizak prethodnoj vlasti a ovi takve vole pa si došao na to mesto, veruj uskoro ce i tome kraj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com