Ekonomija

Za ekonomski razvoj Niša iz gradske kase 39,3 miliona dinara

Programom lokalnog ekonomskog razvoja grada Niša, usvojenim na poslednjoj sednici Gradskog veća, za razvoj privrede u tom gradu iz lokalnog budžeta biće ove godine izdvojeno 39,3 miliona dinara.

Gradski većnik Mihajlo Zdravković kazao je da su 9,3 miliona dinara, opredeljena za finansiranje kamate za kredite koje preduzeća podižu kod komercijalnih banaka.

“To je mera koja je prošle godine privukla najviše pažnje i za koju je ove godine izdvojeno duplo više para. Privredni subjekti moći će da dobiju do dva miliona dinara za plaćanje kamate na period od 12 do 36 meseci”, rekao je Zdravković.

On je kazao da je Pogramom lokalnog ekonomskog razvoja predvidjena nova mera, a to je isplata podsticajnih sredstava za udruženja i privredne subjekte koji organizovanim nastupom na medjunarodnim manifestacijama promovišu turističke potencijale grada.

“Za ovu namenu biće izdvojeno četiri miliona dinara, a maksimalno milion po udruženju ili privrednom subjektu”, istakao je Zdravković.

Prema njegovim rečima, za internacionlizaciju mikro, malih i srednjih preduzeća, odnosno za pokriće dela opravdanih troškova nastupa na sajmovima Programom LER-a predvidjena su tri miliona dinara, a za podršku za povezivanje privrede i obrazovnih institucija šest miliona dinara.

“Za unapredjenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća biće izdvojeno ukupno 10 miliona dinara. Ta sredstva su namenjena za dobijanje sertifikata, istraživanje tržišta i druge stvari potrebne za uvodjenje novog proizvoda na tržište ili osvajanje novog tržišta. Maksimalni iznos odobrenih sredstava u okviru ove mere je do 300.000 dinara, što predstavlja 50 odsto troškova po privrednom subjektu”, rekao je Zdravković.

Novina je, dodao je Zdravković, što će grad tu istu meru, u iznosu od pet miliona dinara, imati i za stanare start-ap centra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com