Društvo

Za dve godine Niš posetilo 30 ambasadora i isto toliko stranih delegacija

Za dve godine rada aktuelne vlasti Niš je posetilo 30 ambasadora i gotovo isto toliko stranih delegacija, kaže Jovana Mitić, pomoćnica gradonačelnice Niša za međunarodnu saradnju.

Ona je ovom prilikom najavila i drugi sastank radne grupe za ekonomsko osnaživanje žena na zapadnom Balkanu koji će za 16.oktobra održati u Nišu i okupiti pedesetak učesnika sa ovog prostora, a prvi sastanak je održan u Tirani.

„Od avgusta 2020.godine do danas, uprkos kovid epidemiji, naš Grad  i Gradsku kuću posetilo je 30 ambasadora i gotovo isto toliko stranih delegacija. Svaka od poseta rezultirala je saradnjom na kulturnom ili obrazovnom nivou, povezujući naš grad sa nekim drugim, ili je uspostavljena veza između dve institucije. Čak i posete koje su najavljivane kao protikolarne  rezultirale su dogovorom o nekoj konkretnoj saradnji. Brojčano najveća je poseta bila ambasadora frankofone grupe zemalja, kada je Niš ugostio predstavnike sedam zemalja. U nišu su tada boravili ambasadori Ekipta, Tunisa, Maroka, Kambpdže, Konga, Gvineje i Francuske”, kazala je.

Ona je istakla je činjenicu da je u Nišu otvoren počasni konzulat Poljske.

“Nakon duže vremena, Grad Niš je ove godine dobio prvi počasni konzulat Republike Poljske, šesti u našem gradu. Iako su u užem izboru bili i drugi veći gradovi, ambasador je insistirao da to bude baš Niš, jer je prepoznao Niš kao grad u razvoju, srdačne ljude i dobru energiju”, dodala je Mitić.

Tokom razgovara sa ambasadorom Poljske dogovoreno je bratimljenje Niša za gradom Polzlen u Poljskoj za šta  je Grad dobio saglasnost i Ministarstva spoljnih poslova i Vlade Republike Srbije.

 „Grad Niš se pridružio mreži balkanskih gradova koji imaju zajedničku viziju evropske budućnosti sa ciljem  unapređenja i proširenja saradnje  među gradovima u regionu Balkana. Mreža je osnovana 2021.godine a Niš je među prvim gradovima koji se pridružio mreži.Zaposelni u našim upravama i organizacijama razmenjuju ideje sa kolegama iz drugih gradova u nadi da će to dovesti za nova inovativna rešenja“, istakla je Mitić.

Ove godine je potpisan i sporazum sa Šarm el Šejkom i na snazi je narednih pet godina, a tiče se oblasti turizma, obrazovanja, nauke, zdravstva, sprta i kulture.

 „Gradsko veće je nedavno usvojilo odluke o saradnji sa Istočnim Sarajevom, jednim gradom u Bugarskoj i Bizerti u Tunisu“.

Grad Niš drugu godinu za redom dobitnik je priznanja Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.

“Ovo priznanje se dodeljuje onim lokalnim samoupravama koje su svojim aktivnostima tokom godine pokazale posebnu posvećenost podizanju svesti na temu zaštite  životne sredine i mere koje preuzimaju lokalne zajednice. Naš  grad je konkurisao sa preko 20 aktivnosti“, završava.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. На основу овог извештаја могу да закључим да су шансе наше градоначелнице за место амбасадора у некој земљи велике . Искрено се радујем !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com