Obrazovanje

Za drugi upisni rok ostalo 620 budžetskih mesta

Prema rečima profesora dr Vlastimira Nikolića, prorektora za nastavu Univerziteta u Nišu za drugi upisni rok u septembru ostalo je 620 budžetskih mesta, na afirmativnim merama 66 i oko 1.200 mesta za samofinansirajuće studije. Najveće interesovanje je bilo na Filozofskom i na Fakultetu umetnosti, kao i na Medicinskom fakultetu. Drugi upisni rok počinje prijavljivanjem kandidata za polaganje prijemnog ispita 2, 3. i 4.septembra, prijemni  ispiti su 8, 9. i 10. septembra. Upis se završava 16. septembra.

„Na Filozofskom fakultetu ostalo je samo dva mesta za samofinansiranje za francuski jezik i književnost, a što se  tiče Fakulteta umetnosti ostala su samo tri mesta za muzičku teoriju i pedagogiju. Ono što je interesantno na ova dva fakulteta na pojedinim studijskim programima  je bio veliki broj kandidata koji su konkirisali za jedno mesto“.

Prorektor profesor dr Vlastimir Nikolić dodaje da je najviše slobodnih mesta ostalo na Pedagoškom fakultetu u Vranju, 60 mesta za budžet i oko 170 mesta za samofinansiranje. Tu je i Fakultet zaštite na radu na kome je ostalo oko 113 mesta za budžet i 150 mesta za samofinansiranje, na Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu je ostalo 41 mesto na budžetu i 30 na samofinansiranju. Nove studente u septembru očekuje i Tehnološki fakultet u Leskovcu gde je ostalo 69 mesta kao i Prirodno-matematički fakultet na svim studijskim programima osim na studijskom programu računarstvo i informatika.

Prof. dr Vlastimir Nikolić; Foto: V. P.

„Prošle godine je u prvom upisnom roku upisano negde oko 3.500 studenata, 2.800 na budžetu i 700 na samofinansiranju, a ove godine je upisano 200 studenata manje, oko 2.570 na budžeti i 700 na samofinansiranju. Razloga za to je više. Dobar broj dece odlazi za Beograd, neki srednjoškolci nisu zainteresovani za studije posle srednje škole, jer sada ima dosta fabrika u gradu u kojima mogu da rade sa srednjoškolskim obrazovanjem, ali dosta dece odlazi. Inače i u Beogradu je bilo oko 200 do 300 studenata manje prijavljeno nego prošle godine“, kaže Nikolić.

Dodaje i da je tradicionalno veliko interesovanje za Medicinski fakultet koji objedinjuje parktično tri fakulteta, medicinu, farmaciju i stomatologiju, ali ima i dva studijska  programa strukovnih  studija.

„Na medicini su popunjena sva mesta i za jedno mesto su konkurisala dva kandidata. Na farmaciji je ostalo nekoliko slobodnih mesta na budžetu  i za samofinansiranje, a slična je situacija i na stomatologiji gde je ostalo 7 mesta na budžetu. Kada su upitanju strukovne studije mesta ima, za medicinske sestre ima 3 mesta, a kod tehničara 16 mesta“, kaže Nikolić.

Prema njegovim rečima iznenađenje je stiglo sa Elektronskog fakulteta.

„Malo iznenađenje je Elektronski fakultet gde je ostalo 75 budžetskih mesta, a to prošle godine nije bilo. Pravni i Ekonomski su u prvom roku popunili sva budžetska mesta, a ostala su slobodna samo samofinansirajuća“, kaže Nikolić.

On ističe da je ove godine bilo malo teže sprovesti prijemni ispit zbog epidemije korone, ali je zahvalan i fakultetima i studentima koji su ovom prilikom ispoštovali sve predložene mere kako bi se svi zaštitili od virusa.

„Posebno se zahvaljujemo deci koja su polagala prijemne ispite jer nije bilo lako sedati tri ili četiri sata sa maskom i rešavati zadatke i probleme koji su bili pred njima. I po rezultatima i prema onome kako su se deca ponašala zaslužuju sve pohvale, kao i nastavnici koji su sve to organizovali“, ističe Nikolić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com