Društvo

Za deceniju! Blizu 30 odsto najstarijih Nišlija

Podaci kojima raspolažu niški odbornici Skupštine Grada govore da u našem gradu živi  33,85%  vremešnih Nišlija koji nemaju porodično staranje, na taj podatak odgovara i direktor niškog Gerontološkog centra koji poručuje da ćemo svake godine biti starija nacija.

“Mi smo jedna od najstarijih nacija u Evropi. Brojke govore da ćemo u narednih deset godina imati stariju populaciju preko 65 godina više od 27%. Tako da postoji potreba za razvijanjem svih vidova socijalnih usluga, to je neminovnost i to je ono što nam predstoji”, kaže Dragan Miletić, direktor Gerontološkog centra u Nišu.

Ovaj centar raspolaže ograničenim sredstvima ali i samo društvo, nemamo dovoljno sredstava jer je socijalna zaštita danas skup sport, dodaje Miletić.

Nišlija po poslednjem popisu iz 2011. godine ima preko 260 000, od toga 83 000 domaćinstva, sa napomenom da je 950 njih umrlo više nego što je rođeno, podaci su niških odbornika. Oni ističu da je od popisa do popisa utvrđeno da je 4% stanovništva manje, od tog broja 3% je manje mladih.

Samo niškom Centru za socijalni rad “Sveti Sava” podneto je 40 680 zahteva za ukupno 50 usluga. Podeljeno je više od 2770 jednokratnih pomoći dok je 820 Nišlija radno angažovano u toku prošle godine.

Grad i Gradske opštine godišnje na raspolaganju imaju ukupno 85 miliona dinara za socijana davanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com