Društvo

Za dan Svetog Save prvacima pokloni, školama donacije

Dan uoči Svetosavskog praznika, koji se proslavlja kao đačka slava, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predsednica Gradske opštine Pantelej Nataša Stanković posetetile su dve seoske škole, u Gornjoj Vrežini i školu u Kamenici. Matičnim školama i njihovim isturenim odeljenjima uručeni su kovid dozatori i prigodni poklon paketi učenicima prvog razreda koji su obezbeđeni donatorskim gestom privrednika sa niškog područja.

Grad je pripremio 200 paketića za prvake, a izbor je pao na škole koje imaju manje đaka jer je ovo jedan od načina da grad pokaže da brine i da razmišlja i o njima.

“Naše četiri gradske opštine imaju seoske škole i ove godine smo odlučili da posetimo baš njihove učenike povodom školske slave Svetog Save. To je dobar gest gradskih opština i grada i raduje me da su se deca obradovala poklonima koje su dobili”, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Dodala je da je ovo bila i jedinstvena prilika da  rukovodstvo grada i gradskih opština obiđe seoske škole i sretne se sa njihovim direktorima i nastavnicima, da razgovaraju sa njima i na licu mesta se uvere u kakvim uslovima mališani koji žive u tim selima pohađaju nastavu, ali i da vide šta je školama još potrebno.Gradonačelnica Niša je obišla škole i na teritoriji GO Niška Banja kao i na teritoriji GO Palilula.

“U Sićevu gde smo posetili OŠ “Nadežda Petrović” ima potrebe za otvoranjem vrtića i već smo se dogovorili da  se škola zahtevom obrati Ministarstvu prosvete i da u što skorije vreme Sićevo dobije vrtić. Upoznali smo se i sa činjenicom da u školi za obrazovanje odraslih koja radi pri ovoj školi ima više od 200 ljudi. U školama na teritoriji Panteleja smo saznali šta kojoj školi nedostaje, ali smo se uverili i da je nastava u školama na seoskom području organizovana na kvalitetan način i da su svi na visini svog zadatka”, istakla je Dragana Sotirovski.

Nataša Stanković, predsednica GO Pantelej je kazala de je opština dosta uradila do sada za škole na seoskom području i da se o njima brine na isti način kao i o potrebama gradskih škola.

Foto: V. P.

“U školi u Gornjoj Vrežini je GO Pantelej već dosta toga uradila. Zamenjeni su prozori na celoj školi. U školi u Kamenici  se radi na tome da se obnove toaleti. Do proleća će to biti sanirano. Danas smo školama koje smo posetili donirali bezkontaktne dozere za dezinfekciju ruku. Smatramo da je školama u vreme pandemije korona virusa to neophodno posebno sada kada je počelo drugo polugodište. Obezbedili smo za svu decu u seoskim školama od prvog do četvrtog razreda poklone, prigodnu zimsku opremu, šalove i kape. Pomogle su nam firme koje posluju na teritoriji naše opštine”,istakla je Nataša Stanković.

Ona je dodala da će u saradnji sa privrednicima u pojedinim školama biti obnovljeno sve što je potrebno, nešto će biti urađeno i iz sredstava same opštine, a za neke radove opština će konkurisati kod Ministarstva za energetsku efikasnost.

“Oni su otvorili konkorkus na koji će se opština javiti, a u dogovoru sa direktorom OŠ “Čegar” apliciraćemo sa jednim projektom kako bi smo zamenili stolariju koja nije menjana od 1965.godine”, kazala je Nataša Stanković.

Na teritoriji GO Pantelej ima 12 škola i 4 vrtića.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com