Društvo

Za Dan državnosti ”Branku” visoka državna medalja

Ukazom Predsednika Republike Srbije, Tomislava Nikolića, niška crkvena pevačka družina ”Branko” je za naročite zasluge i postignute rezultate u negovanju tradicije horske duhovne muzike u svom neprekinutom 130 godišnjem radu odlikovana Zlatnom medaljom za zasluge.

Medalju je na svečanosti u zgradi Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu uBeogradu u ime NCPD ”Branko” primio protojerej-stavrofor Nenad Mikić,sveštenik Sabornog hrama u Nišu i član Uprave NCPD ”Branko”.

Odlikuju se junaci, ordenom nagrađuju vitezovi, medalje se dodeljuju za hrabrost, dugogodišnji rad, zalaganje, posvećenost ideji, doslednost cilju, za dobrobit i rezultate koji se utiskuju u sećanje i postaju deo istorije i kulturne baštine jednog naroda i njegove države.

“Na Sretenje, na Dan državnosti Srbije, na grudima niške crkveno pevačke družine “Branko” zablistalo je zlato. Po prvi put je, nakon Drugog svetskog rata, jedan crkveni hor odlikovan državnim priznanjem”, kažu u “Branku”.

Crkvena pevačka družina “Branko”, osnovana je odmah po oslobođenju od Turaka, pre ravno stotrideset godina.

” To predstavlja stotrideset godina neprekidnog liturgijskog života i sasluživanja sa sveštenstvom Sabornog hramu u Nišu. To znači stotrideset godina nepodeljene ljubavi naroda i njegove Crkve.To je isto toliko godina istrajnog rada, upornosti i truda mnogih generacija, koje su pojući, znalački vođene svojim dirigentima, s verom u Boga, pronele slavu ovog hora po Srbiji i svetu”, dodaje se u saopštenju crkveno pevačke družine “Branko”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com