Društvo

Za Časni krst plivaće Nišlije, ali i pripadnici Vojske, policije i Žandarmerije

Prijavljivanje plivača za Bogojavljenski Časni krst u gradskoj opštini Medijana je počelo danas, a prema rečima predsednika ove opštine Nebojše Kocića, prvi takmičar je za prijavljivanje čekao jutros od 7,15, mada se prijave predaju od 9 do 15 sati. Plivači će moći da se prijavljuju do 11. januara, a za Časni krst plivaće na Bogojavljanje, 19. januara u 12 sati na bazenu Čair. Časni krst u vodu će baciti i blagoslov plivačima dati vladika niški Arsenije.

Inače, plivanje za Bogojavljenski Časni krst u  duhu negovanja pravoslavne tradicije, organizuje Gradska opština Medijana.

“Za Bogojavljenski Časni krst plivaće 19 prvih takmičara koji se prijave i koji prođu i lekarske preglede”, kaže Nabojša Kocić. “Opština Medijana je pripremila bogate poklone za sve takmičare. Prvi takmičar koji stigne do časnog krsta dobiće 30.000 dinara, zlatni lanac i krst, a  svi  učesnici koji budu plivali dobiće zlatni krst i opremu  za plivanje, odnosno bade mantil i papuče”.

Kocić dodaje da će se i ove godine za Časni krst plivati na bazenu Čair ali iz opravdanih razloga.

“Mada tradicija nalaže da se pliva u reci, u ovom trenutku je to nemoguće iz praktičnih razloga. Nišava je trenutno plitka, pa bi takmičari više hodali i trčali nego plivali, što može da dovede do povreda. Zbog toga smo odlučili da se i sada pliva na bazenu”.

Pravo učešća za plivanje  za Bogojavljenski krst imaju svi punoletni sugrađani bez obzira na pol, ali pod uslovom da uspešno prođu lekarski pregled.

“Osim toga plivaće i po jedan pripadnik Vojske Srbije, policije i Žandarmerije, a zajedno sa njima i 16 naših sugrađana. Prošle godine smo imali 20 takmičara jer smo sugrađanku Jovanku primili preko broja i ona je bila jedina žena koja se prijavila da pliva za Časni krst. Sada pozivam i Nišlijke da se i one prijave i pokušaju prve da stignu do Časnog krsta”, kaže Kocić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com