Obrazovanje

Za 70 mesta u specijalizovanim odeljenjima Gimnazije “Svetozar Marković” konkurisalo 80 učenika

Za 70 slobodnih mesta u specijalizovanim odeljenjima za talentovanu decu gimnazije ‘’Svetozar Marković’’ konkurisao je 81 učenik osmog razreda osnovnih škola. Preliminarni rezultati već su istaknuti na oglasnim tablama, a rok za žalbe traje do 18. maja.

U prvi razred specijalizovanih odeljenja za talenovanu decu gimnazije ‘’Svetozar Marković’’ za fiziku i matematiku,biće upisano po 20 učenika,dok će njih 30 biti učenici 2 bilingvalna odeljenja koja nastavu realizuju na engleskom i francuskom jeziku.Ove godine,za upis u prvi razred ove škole,prijavilo se manje učenika u odnosu na prošlu godinu.

 

Zora Simović Lekić, pomoćnik direktora Gimnazije “Svetozar Marković”

“Osnovni razlog je to što su deca i ovu školsku godinu i drugo polugodište prošle školske godine pohađala onlaj i ona sada, prosto nisu bila sigurna u svoje znanje i više su se koncentrisala na završni ispit koji treba da polažu krajem juna. Zbog toga sada nisu ulagali puno truda pripremajući se za prijemni ispit za specijalizovana odeljenja koji je, inače, veoma zahtevan posebno kada se radi o matematici”, kaže Zora Simović Lekić, pomoćnik direktora Gimnazije “Svetozar Marković”.

Test sposobnosti za upis u 7 razred Gimnazije “Svetozar Marković” 26.juna polagaće deca koja rade po posebnom programu za matematiku.Istog dana,ali i 27.juna prijemni ispit polagaće učenici 2 razreda gimnazija za upis u odeljenja koja nastavu pohadjaju po programu internacionalne mature,i koja,posle srednje škole, fakultet,bez nostrafikacije diplome,mogu da upisu bilo gde u svetu.

Foto: V.P.

Što se tiče pandemije,pomoćnica direktora gimnazije ’’Svetozar Marković ističe,da djaci nisu zadovoljni što se nastava izvodila kombinovano, delimično u školi, a delimično on lajn.

“Nisu bili zadovoljni i nisu bili srećni ni učenici ali ni nastavnici. Taj direktni konktakt im mnogo nedostaje. Ništa ne može da zameni direktnu interakciju i direktan kontakt u učionici, a posebno druženje učenika u školi. Svi se rado sećamo dana provedenih u školi ali ne zato što smo manje ili više učili već zato što smo se družili, smejali se, izlazili. Sada se učenici prvog razreda skoro ne oznaju jer na nastavu dolaze u grupama po 15”, ističe Zora Simović Lekić.

Žalbeni rok za sve nezadovoljne koji su polagali prijemni ispit za upis u specijalizovana odeljenja, traje do 18.maja,dok će konačni rezultati biti objavljeni na oglasnim tablama škola dan kasnije.Po kalendaru Ministarsva prosvete,upis u specijalizovana odeljenja biće organizovan od 12.jula.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com