Društvo

Za 4 meseca, preko 800 Nišlija posetilo akciju „Svi na sneg“

Tamo gde se pruža najlepši pogleda na bajkovito belilo uz igru oblaka i sunčevih zraka, na vrhove Stare planine i Kopaonika, u sklopu akcije Svi na sneg ove sezone otišlo je preko 800 Nišlija.  Prema rečima Vladimira Mančića iz Saveza za rekreativni sport u Nišu, putovali su skijači, rekreativci, zaljubljenici u prirodu i sneg, fotografi, kao i oni koji su poželeli samo da se provozaju žičarom.

Sve popularniji jednodnevni izleti na sneg ne biraju generacije, pa su se tako iz vikenda u vikend u punim autobusima mogli videti oni najmlađi od 3 i 4 godine, preko tinejdžera, do onih koji su zagazili u devetu deceniju.

„Prošle nedelje sa nama je putovao profesor u penziji koji ima 89 godina, a koji još uvek skija. Imali smo kroz naše ture mnogo penzionera, omladine, kao i male dece, sa sankama i klizaljkama“, priča Mančić.

Izleti se organizuju u zavisnosti od putnika, a kako objašnjava Mančić,  osmišljeni su tako da jedna grupa odlazi da skija, druga u organizovanu laganu šetnju dok je treća u „slobodnoj režiji“.

„Cilj akcije je da se ljudi pokrenu i rekreiraju, da izađu iz kuća i odu u prirodu. Trudimo se da svima prilagodimo adekvatnu šetnju, ali to obično bude lagano pešačenje, sa više pauza. Obično idemo do Pančićevog vrha kad smo na Kopaoniku i spustimo se, a to je nege oko desetak kilometara, dok na babinom zubu takođe imamo staze kojima šetamo“, objašnjava.

I dok neki skijaju, voze motore na snegu, u „slobodnoj režiji“ najčešće su porodice sa decom. Za najmlađe na Kopaoniku postoji bogat sadržaj, pa osim isntruktora skijanja na početničkim stazama, postoje i parkići koji su besplatni, kao i brda za sankanje, vožnja žičarom i slično.

„Prvi put sam sa detetom krenula na ovu akciju. Dugo sam se dvoumila smem li da pođem sa malim detetom, hoće li biti hladno, međutim kada sam videla koliko roditelja sa malom decom krenulo, začudila sam se.  Ni put nije mnogo naporan, a dete  zaista oduševljeno“, kaže majka petogodišnjeg Alekse.

Na Babinom zubu sadržaj nije toliko bogat, ali su cene daleko pristupačnije, što, kako tvrde organizatori, privlači Nišlije više od Kopaonika.

Oni dodaju da je akcija trajala 4 meseca i da je trebalo da se završi još prošlog vikenda, ali je zbog velikog interesovanja Nišlija produžena i naredne nedelje, 19. marta. Destinacija je Kopaonik, a polazak je zakazan za 7 sati sa autobuskog stajališta kod glavnog ulaza u Tvrđavu.

Cena je 700 dinara, a mesta se mogu rezervisati u “MM Transportu“, na Bulevaru 12. februar 35, radnim danima od 8 do 19 sati i subotom od 9 do 14 sati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com