Društvo

Vulin u kasarni “Knjaz Mihailo”: Obuka pasa ima veliki potencijal za razvoj

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je nakon obilaska Čete za obuku vodiča pasa, uzgoj i dresuru pasa u kasarni “Knjaz Mhailo” u Nišu da obuka pasa u Vojsci Srbije ima veliki potencijal tako da se sa generalštabom razmatra mogućnost da se niški centar unapredi do toga da i drugi ljudi mogu da dolaze tu da se obučavaju i da dobijaju ne samo znanje već i pse.

On je podsetio da se psi u kasarni “Knjaz Mihailo” obučavaju ne samo za borbene zadatke i čuvarsku službu, već i za pronalaženje neeksplodiranih minskih sredstava, narkotika i pronalazaženje lica koja su stradala u lavinama i drugim elementarnim nepogodama.

 

Foto: B.Lj.

“Ovi psi su u stanju da pomognu svima nama i u stanju su da pomognu da država Srbija bolje funkcioniše”, izjavio je Vulin.

Komandir Čete za obuku vodiča pasa, uzgoj i dresuru pasa Zdenko Cvjetić istakao je da četa ima kapacitet da se razvije u centar za obuku pasa, što bi, prema njegovim rečima, bilo pozitivno i za sistem odbane i za objedinjavanje sistema Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Foto: B.Lj.

“Imamo dovoljan broj pasa da zadovoljimo naše potrebe, ali i da radimo za potrebe drugih organizacija pa čak i inostranstvu”, rekao je Cvjetić.

Foto: B.Lj.

Kako je kazao Cvjetić, Četa za obuku pasa ima nekoliko stotina pasa i to nemačkih i belgijskih ovčara, šarplaninaca i labradora.

“Psa može da dresira samo lice koje voli psa. Ljubav izmedju životinje i čoveka je najbitnija, ovde ne može da se radi po automatizmu”, istakao je Cvjetić.

Foto: B.Lj.

U kasarni “Knjaz Mihailo” danas je povodom dolaska ministra Vulina organizovan kraći prikaz sposobnosti pasa i njihovih vodiča. Psi su pokazli sposobnost pronalaženja sakrivenog eksploziva, praćenja tragova i brobe protiv terorista.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com