Moja pričaObrazovanje

Vuk spaja nespojivo – programiranje i geografiju koja je njegova prva ljubav

Vuk Bulatović je učenik trećeg razreda specijalnog IT odeljenja Gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu, a na Nacionalnoj geografskoj olimpijadi koja je nedavno održana u Beogradu osvojio je prvo mesto u konkurenciji od 125 srednjoškolaca iz 30 škola u Srbiji.

Ono što Vuka čini posebnim je podatak da je najbolji u Srbiji na takmičenju iz predmeta koji nije u njegovom rasporedu časova jer ovo odeljenje u trećoj godini nema geografiju. U njegovom slučaju je presudila ljubav prema ovoj nauci sa kojom se prvi put sreo kao osnovac. Vođen srcem Vuk je odlučio i da geografija bude njegov izbor budućnosti pa će nakon srednje škole, kaže, studirati paralelno geografiju i prostorno planiranje.

„Kao osnovac sam gledao Evroviziju i već tada sam počeo da pamtim zemlje, da ih nalazim na geografskoj karti i učim njihove glavne gradove“, kaže Vuk.

Tako je počelo sve. Kako je vreme odmicalo ljubav prema geografiji je kod Vuka rasla pa je ovaj mladi gimnazijalac počeo sve više da se interesuje za ovu nauku. Onda su počela i takmičenja koja su mu donela puno nagrada.

„Takmičim se više predmeta. Iz hemije, matematike, geografije a učestvovao sam i na Književnoj olimpijadi. Najdraže su mi nagrade koje dobijam na takmičenjima iz geografije. Za Nacionalnu geografsku olimpijadu sam se ozbiljno pripremao, ovo mi je drugo učešće, očekivao sam nagradu ali ne da to bude i prva. Kada sam video da imam najbolji rezultat bio sam pomalo iznenađen“, kaže Vuk.

Vuk Bulatović; Foto: privatna arhiva

Za takmičenja se ozbiljno priprema. Profesori u školi imaju puno razumevanja za njega, a drugovi iz razreda se ponose njegovim uspesima.

I pored toga ostaje pomalo nejasno kako se Vuk koji je zaljubljen u geografiju opredelio za IT odeljenje.

„Bilo je to, pomalo, na nagovor mame koja predaje informatiku. Kada sam birao školu koju želim da upišem ona je predložila da to bude računarstvo i informatika. Nisam se pokajao zbog toga, ali nisam odustao ni od svoje prve i najveće ljubavi, a to je geografija“, kaže Vuk.

Tek što se vratio sa jednog, Vuka već očekuje novo takmičenje. Za nedelju dana rešavaće zadatke iz matematike.

__________________________________________________________________________________________________________________

Tekst je deo projekta „Oni osvajaju Niš“ koji je podržan od strane GO Medijana u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com