Politika

Vuk Jeremić na Pravnom fakultetu

“Srbija i svet: iskustva srpske kandidature za generalnog sekretara UN”, naziv je tribine koja se održava u četvrtak, 22. decembra u 17 sati u amfiteatru niškog Pravnog fakulteta. O svojim iskustvima u radu te organizacije govoriće Vuk Jeremić.

KARIJERA VUKA JEREMIĆA

Vuk Jeremić  rođen je u Beogradu, 3. jula 1975. godine, bivši je predsednik Generalne skupštine Organizacije ujedinjenih nacija i bivši ministar spoljnih poslova u Vladi Srbije.

Osnivač je i predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD).

Završio je Prvu beogradsku gimnaziju gde mu je psihologiju predavao Boris Tadić. Diplomirao je teorijsku i eksperimentalnu fiziku 1998. godine na Kembridžu. Master diplomu u sferi državne administracije i međunarodnog razvoja (Master in Public Administration in International Development) stekao je 2003. godine na Harvardu (Harvard Kennedy School).

U politiku je ušao kao član Demokratske stranke. Nakon što je 2004. godine Boris Tadić postao predsednik Srbije, Jeremić je postao njegov savetnik zadužen za spoljnu politiku.

Za ministra spoljnih poslova Republike Srbije izabran je 15. maja 2007. godine, biranjem druge Vlade Vojislava Koštunice, a na istoj funkciji je ostao i nakon izbora Vlade Mirka Cvetkovića, 7. jula 2008. godine.

vuk

Za predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija izabran je 8. juna 2012. godine. Od ukupno 190 država koliko je glasalo, Jeremić je dobio 99 glasova, a njegov protivkandidat litvanski poslanik Daliujus Čekuolis  85. Na ovu dužnost je stupio 18. septembra 2012. godine.

Tokom Jeremićevog predsedavanja Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, Palestini je nakon 65 godina, Rezolucijom 67/19 priznat status države posmatrača u Ujedinjenim nacijama. Usvojen je i prvi međunarodni Sporazum o trgovini oružjem, prvi pravno obavezujući instrument u istoriji Ujedinjenih nacija koji je uspostavio zajedničke standarde međunarodnog transfera konvencionalnog naoružanja.

14. februara 2013. godine, Izvršni odbor je isključio Jeremića iz Demokratske stranke zbog nepoštovanja partijske discipline, kršenja Statuta stranke i odluke Glavnog odbora po kome su bivši ministri bili u obavezi da vrate mandat stranci. Jeremić je zbog te odluke podneo tužbu Ustavnom sudu i nakon odbijanja tužbe napustio DS.

Oženjen je Natašom Jeremić, poznatom novinarkom i TV voditeljkom, a od  2011. predsednik je Teniskog saveza Srbije.

izvor: Wikipedia

U javnosti se sve češće pominje Jeremićeva kandidatura za predsednika Srbije.

“Kad bih se kandidaovao bila bi to moja najvažnija odluka u karijeri, i stoga prilazim ozbiljno tome i ne zatrčavam se. Teško se živi, narod je nezadovoljan i to se ne može rešiti preko noći. Zato je od pitanja ko će se kandidovati bitnije koja rešenja ponuditi i o tome se savetujem s umnim ljudima”, rekao je Jeremić Blicu, 12. decembra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com