Društvo

Vujović: Iz kompleksa EI Niš biće uklonjeno 450 tona opasnog otpada

Iz Kompleksa nekadašnje Elektronske Industrije u Nišu biće uklonjeno 450 tona opasnog otpada, uključujući burad punu mulja i hemikalija. Istorijski otpad je nastao mahom 2000-ih godina usled privatizacija i fabrika koje su u stečaju. Otpad je bio ambalažiran, ambalaža je korodirala, a ovaj problem je prisutan u čitavoj Srbiji 20 godina, izjavila je ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović prilikom današnje posete Nišu.

Prema njenim rečima,u Srbiji se opasan otpad skladišti u skladu sa zakonom i nakon toga se izvozi.

 

“U slučaju da u međuvremenu pronađemo lokaciju kako bi se upravljalo tim opasnim otpadom, biće zbrinut na najadekvatniji način, po svetskim standardima. Mi svakako radimo paralelno da generalno rešimo problem otpada u Republici Srbiji, bilo da je u pitanju komunalni otpad, građevinski, opasan i neopasan”, kaže Vujović.

Ministarka je najavila da će Niš uskoro dobiti jednu modernu deponiju, Regionalni centar za Niš i Doljevac, a završetak projekta proširenja i sanacije niške deponije se planirana za narednu godinu.

Godinama smo ukazivali da smo jedna vrsta ekološke bombe i dobro je da je država prepoznala važnost da se konačno očiste ove lokacije. Zbog loše privatizacije, odlaska jedne, druge, treće fabrike u stečaj, taj otpad je ostao 20 godina, niko o njemu nije brinuo i konačno kada sve bude očišćeno možemo zajedno sa sugrađanima i da odahnemo, jer su mnogi pokreti i udruženje ukazivala da Niš ima taj istorijski otpad”, kazala je gradonačelnica.

U ovom postrojenju 17.000 tona električnog otpada koji je mahom opasan se preradi.

Procene su da se preko 100.000 tona godišnje reciklira.

Srbija je jedna od retkih zemalja koja ima mapu za cirkularnu ekonomiju, a prema njihovim rečima,trenutno je u izradi dokument sa Tehnološkom fakultetom koji će biti gotov do kraja godine, čija je tema upravo strategije cirkularne ekonomije.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com