DruštvoEkonomija

Vučković: Zoohigijenom bi bili rešeni mnogi problemi koji su vezani za životinje u gradu

Formiranjem Zoohigijene, kao zasebnog preduzeća, sa jasno definisanim obavezama, Niš bi dobio mnogo uređeniju situaciju, a bili bi rešeni i mnogi problemi koji su vezani za životinje u gradu, rekao je većnik Bratislav Vučković. Zoohigijena se ne bi bavila samo psima i mačkama lutalicama, već bi obavljala i veterinarske poslove, upravljala bi azilom i vodila računa o svim životinjama u gradu.

Sve je to, dodaje Vučković, za sada samo na nivou ideje i inicijative i predlaže da bi Niš trebalo da se ugleda na modele koje imaju drugi veliki gradovi kao što su Beograd, Novi Sad i Kragujevac.

„Niš kao veliki grad trebalo bi da sledi njihove primere. Nekada, kada je Niš bio manji možda je bilo opravdano da to bude samo jedna radna jedinica u okviru JKP „Mediana“. Zoohigijena obavlja mnoge poslove i, jednostavno, sada je i „Mediana“ opterećena mnogim stvarima“, rekao je Vučković.

On je naglasio da je i po Zakonu o komunalnim delatnostima Zoohigijena definisana kao posebna komunalna delatnost.

Arhiva; Foto: Niške Vesti

„To bi bilo jednostavno razgraničenje na onaj pravi način kako bi trebalo da se radi. Kao što rade u Novom Sadu ili Beogradu. A mislim da ne treba bežati od onoga gde se to pokazalo dobrim“, kazao je Bratislav Vučković i dodao „A nije ni u redu da „Mediana“ koja sakuplja prihode, na primer, od reciklaže, to troši na ujede pasa“.

Vučković je istakao da, samo zbog ujeda pasa, grad i „Mediana“ godišnje isplate oko petnaest miliona dinara.

Azil u okviru Kazneno-popravnog zavoda

Bratislav Vučković rekao je i da se trenutno se pripremaju urbanistički uslovi, a očekuje se i izrada projektne dokumentacije, za otvaranje azila u okviru KPZ-a.

„Isto je primer dobre prakse za to u Sremskoj Mitrovici. U okviru Kazneno-popravnog zavoda oni imaju oko 450 pasa“, rekao je Vučković.

On je dodao da je problem oko smeštaja pasa na sličan način rešen i u Švedskoj, Finskoj i Nemačkoj.

„Problem je rešen na taj način što zatvorenici čuvaju pse. A uobičajena je situacija da ih nakon izlaska iz zatvora udomljavaju. Tako da su to primeri iz evropskih zemalja, a pokazalo se dobro i u Sremskoj Mitrovici“, kazao je Vučković.

Bratislav Vučković je na kraju dodao da će azil u okviru KPZ-a biti od velike koristi.

„Prvo, jeftinija bi bila hrana za te pse. Drugo, kontakt sa psima i briga o njima koristiće resocijalizaciji osuđenih lica. I treće, biće jedan kontrolisan ulazak ljudi, bili bi otvoreni dani i onda bi udomljavali pse oni koji zaista iskreno žele da udome psa“, zaključio je Vučković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com