Politika

Vučić: Vratićemo aerodrom Nišu, ali neka ne traže pare za investicije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da država ne mora da preuzme u vlasništvo niški aerodrom “Konstatin Veliki“, ali da grad Niš u tom slučaju ne traži novac za njegovu modernizaciju.

“Hoćete Niš da upravlja,  nema problema. Hoćete aerodrom, izvolite aerodrom, samo nemojte da tražite pare od nas. I znate šta će da bude posle mesec dana, ej ljudi mi smo se šalili. Mi od vas ne tražimo ni prihode ni profit.  Ne tražimo vam ni ono što su vam obaveze do danas, a to su 50 miliona evra na razne načine. Evo vam otpust odmah od svega, vodite aerodrom sve najbolje vam želim, samo nemojte tražiti podršku države”, rekao je Vučić.

On je,  na pitanje novinara zašto država namerava da preuzme niški aerodrom iz vlasništvo rekao da je ta inicijativa pokrenuta da bi država investirala u proširenje piste i izgradnju kontrolnog tornja. Vučić je potvrdio da se u ugovoru sa Vansijem koji će stupiti na snagu kada francuska kompanija isplati prvu „up-front“ tranšu nalazi „ograničenje“ za aerodrom Konstantin Veliki.

“Mi smo podigli taj aerodrom. Imamo obavezu da se konsultujemo sa Vansijem ako Niš pređe milion putnika što je za narednih 12 godina nemoguće. Prognoza je da će 2027. on imati 774.068 putnika godišnje ako mi budemo njime upravljali. Nikoga ne pitamo za do milion putnika, nikoga. Za sve u prečniku od 150 do 230 kilometara od Beograda”, istakao je Vučić.

Vučić je za preuzimanje Aerodroma optužio i unutar stranačke sukobe, ali nije objasnio o kakvim sukobima se radi. Samo je rekao da se radi o ljudima koji su hteli da Aerodrom ostane gradu,  da im država daje pare i da niko ne može da ih smeni, a kada pregovaraju sa  kompanijama gledaju samo sopstvene interese.

Da podsetimo, Gradsko Veće je usvojilo odluku kojom se sva imovina niškog aerodroma „Konstantin Veliki“  prepisuje i poverava državi Srbiji na upravljanje, jer, kako stoji u obražlozenju ovog akta, „država će na taj način pomoći aerodromu da se ekonomski osnaži i još bolje pozicionira na tržištu, pošto je trenutno stanje ekonomski neodrživo“. Odbornici Skupštine grada Niša će se o ovoj odluci  izjašnjavati na sledećoj sednici, koja je zakazana za 10. april.

U međuvremenu, ogorčeni odlukom Gradskog veća da se niški aerodrom „Konstantin Veliki“ ustupi državi na upravljanje, Nišlije su se preko društvenih mreža organizovale i otpočele proteste.

Izjavu Aleksandra Vučića možete pogledati na Betin Video portal.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com