Društvo

Vučić u Nišu: Nemamo odluku o uvođenju obaveznog vojnog roka

Nemamo odluku o tome, jer ima više otvorenih pitanja

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da još nema odluke o uvođenju obaveznog vojnog roka, prenosi sajt Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Vučić je, na pitanje oko ponovnog vraćanja obaveze služenja vojnog roka, rekao da ima puno problema s tim, mnogo otvorenih pitanja.

„Nemamo odluku o tome, jer ima više otvorenih pitanja“, objasnio je Vučić i dodao da bi to svakako bilo spasonosno za vojsku.

Vučić je ukazao da je, jedno pitanje, na primer, od kog godišta će da se primeni vojna obaveza, i da, ako se preseče i kaže od 2004. ili 2005. to bi značilo oko 35.000 momaka, broj koji vojska u ovom trenutku ne može da prihvati, jer je kapacitet do 10.000.

Tu se, dodaje, onda postavlja pitanje koga osloboditi, a koga ne, pa i koliko će država plaćati vojnike, iako je to najmanji problem, a onda i da li komanda obuke može da obuči vojnike.

„To je samo deo pitanja u vezi ove strateške odluke. Znam da je većina stanovništva za tu odluku, ali ima milion problema o kojima razgovaramo, a tako razmatramo i značajno uvećanje plate za dobrovoljno služenje vojnog roka. Još vagamo između te dve odluke“, naglasio je Vučić.

Vučić je rekao da svakako mora da se osnaži naša vojska, koja mora da ima dodatnih minimalno 5.000 vojnika.

Rekao je da država kupuje opremu, i da, na primer, neko mora da leti u tim avionima, a sada više nema dovoljno pilota, pa novi ljudi moraju da se šalju na obuku.

„To nisu jednostavne stvari, vojska je komplikovan sistem, i ne može da se izgradi za godinu ili dve. Mi je gradimo devetu godinu na ozbiljan način i tek se sada vide pomaci“, objasnio je Vučić i dodao da javnost ne vidi sve što ima vojska, jer se prikazuje samo jedan deo.

Istakao je da je naša vojska neuporedivo snažnija nego što je bila, a za neki mesec, dodaje, mogao bi da kaže da više nismo laka meta kao što smo bili, i da više niko neće moći da se igra s nama mačke i miša.

Time, smatra, više nikada neće da stradaju mala Milica, i mala Sanja na mostu u Varvarinu.

„Tada nismo imali dovoljno snažnu vojsku da se suprotstavimo i zemlju odbranimo, to su stvari koje se menjaju“, rekao je Vučić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com