Društvo

VUČIĆ: Srbija nastavlja da razvija i dodatno snaži svoje vojne kapacitete

Čak i kada budemo mnogo jači neću biti zadovoljan, dodao je Vučić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem i vojnim vrhom nakon vojnog prikaza u Nišu, da se komplikuje bezbednosna situacija u celom svetu, kao i našem regionu, i da Srbija zato mora dalje da razvija i dodatno snaži svoje vojne kapacitete, piše na sajtu Ministarstva odbrane Republike Srbije.

“Kako bi Vojska Srbije bila dovoljan odvraćajući faktor za svakog potencijalnog agresora na teritoriju Srbije”, rekao je Vučić.

Vučić je preneo novinarima da mu je na sastanku predočen petogodišnji plan i program opremanja, naoružavanja, organizacije i popune ljudstva, u periodu od 2022. do 2027. godine.

Vučić je rekao da su u tom planu predložena ogromna ulaganja u vojsku i da je o tome razgovarao sa ministrom Stefanovićem, i da bi najmanje trebalo uložiti preko 500 miliona evra više godišnje nego što se sada ulaže, iako su potrebe i zahtevi vojske da to bude 700 miliona evra više.

“To je defakato još jedan vojni budžet”, dodao je Vučić i napomenuo da ipak treba imati u vidu složenost situacije.

Vučić je napomenuo da će u narednom periodu biti značajnog pojačanja u svim vidovima Kopnene vojske, kao i da nam je potrebno više vojnika i da će zato biti nastavljeno unapređenje materijalnog položaja oficira i podoficira.

To su, dodaje, da obezbedi granice svoje zemlje i sigurnost svojih građana, zatim da energetski obezbedi zemlju dovoljnim količinama struje, nafte i gasa, i da ima dovoljno hrane u budućnosti.

Vučić je rekao da su razgovarali i o tome da treba da imamo 100 odsto popunjenost rezervi hrane za vojsku, ne 15 dana kao što je sada slučaj, već dva meseca, iako se u slučaju napada prelazi na ratnu proizvodnju.

Vučić je rekao da će se to razmatrati sa Robnim rezervama.

“Ne sluteći ništa, već želimo da kažemo da smo mi organizovana i sposobna država i domaćinska i zato treba da vidimo sa Robnim rezervama da možemo, od hrane do municije, da upravljamo na domaćinski način”, naveo je Vučić.

Vučić je za sutra najavio  sastanak sa celom namenskom industrijom u Srbiji.

“Naše narudžbine su od, naše namenske industrije 200 miliona evra godišnje, a moraće da ide preko 250 miliona samo od domaće namenske industrije, koju moramo da osnažimo”, naveo je Vučić.

Dodao je da za mnoge naše proizvode vojne industrije postoji tržište u celom svetu.

“Cene svega skaču, od bitumena i cementa da ne pričam. Mnogo problema ima, ali gledamo da se nosimo s tim. Zadovoljan sam angažmanom tih ljudi, ali nisam nikada i nikada neću biti spremnošću i gotovošću. Ali, sam zadovoljniji nego što sam bio nekada”, rekao je Vučić.

Čak i kada budemo mnogo jači neću biti zadovoljan, dodao je Vučić.

“Tako i u vojsci, imate 14 aviona, pa onda morate da povećate broj. Kada kupite četiri MI 13, kažu treba eskadrila od osam, a onda kažu, na osnovu iskustva, da budu tri jedinice po tri. Kada uvek nešto nabavite, otvore se nove stvari koje treba da nabavite da biste postigli rezultat. Nabavka municije, goriva, jer ti ljudi moraju da vežbaju na opremi koju smo nabavili”, ističe Vučić.

Kako je rekao, nabavljamo i trošimo ogroman novac za našu vojsku.

“Ona je danas mnogostruko snažnija u odnosu na ono kada sam postao ministar odbrane. Srećan sam što smo doneli velike promene. Da li je idealno i dobro, još daleko od toga”, zaključio je Vučić.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com