Društvo

Vučić: Ponosan sam na našu vojsku i policiju

Uspešno završena Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem „ODGOVOR 2021“

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem „Odgovor 2021“, koju su prethodnih nedelja realizovale jedinice Vojske i Policije na vojnim poligonima „Pasuljanske livade“ i „Orešac“, završena je danas prikazom za najviše državno i vojno rukovodstvo.

Vežbi su prisustvovali vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, kao i direktor policije Vladimir Rebić i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić. Među visokim zvanicama bio je i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Na poligonu „Orešac“ je prikazana sposobnost specijalnih jedinica Vojske Srbije i policije za izvođenje protivterorističke akcije i rešavanje talačke situacije, dok su na „Pasuljanskim livadama“ jedinice Vojske Srbije i policije prikazale postupke ojačane borbene grupe u odbrani s prelaskom u napad.

“Ponosan sam na Vojsku Srbije, ponosan sam na našu policiju, ponosan sam na napredak Srbije, na to šta smo uradili u prethodnih nekoliko godina i uveren sam da će Srbija imati snage, znanja i mudrosti da dalje nastavi sa ubrzanim razvojem i velikim prosperitetom i na ponos svih njenih građana i naše države Srbije”, istakao je vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić u obraćanju na kraju vežbe „Odgovor 2021“.

“Veoma sam ponosan na ono što smo danas mogli da vidimo u Orešcu nedaleko od Bele Crkve i Vršca, u Banatu, i ovde na Pasuljanskim livadama. Videli smo kako zajednički mogu da rade Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova, naša vojska i naša policija”, naglasio je predsednik Vučić nakon završetka drugog dela vežbe na vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“.

Predsednik Vučić je rekao da su vremenski uslovi bili neuporedivo bolji u Banatu, nego na Pasuljanskim livadama, ali da „da su svi impresionirani nečim novim što smo videli ovde u rejonu Pasuljanskih livada“.

“A to je kako „pancir“ gađa. Za one koji ne znaju, to je pet hiljada metaka, govorim samo o topovima, a ne pričam o raketama koje „pancir“ koristi za gađanje vazduhoplova, pet hiljada metaka od 30 milimetara u minutu — to je bukvalno da se brdo ruši. To je ogromno pojačanje za Vojsku Srbije”, istakao je predsednik Vučić.

Danas je moglo da se vidi, dodao je predsednik Vučić, kako i na kojoj udaljenosti „tuku“ helikopteri Mi-35, a odlično su to raketama učinili i helikopteri „gama“.

“I Žandarmerija je odlično pokazala svoje umeće ovde, ali rekao bih i ljudi koji su gađali iz višecevnog bacača raketa, minobacača, svih oklopnih vozila i tenkova. Pokazali su ogromno umeće i koristili bojevu municiju”, istakao je predsednik Republike dodajući da su učesnici vežbe odlično i profesionalno obavili svoj posao.

Predsednik Vučić je istakao da ovakve vežbe pokažu i koliko nam je još ulaganja potrebno i najavio da će tih ulaganja biti.

“Naša vojska mora da bude još mnogo snažnija, naša policija takođe, naši pripadnici moraju da imaju bolje uslove za život i zato sam ponosan što je premijerka Ana Brnabić prekjuče uručila ključeve za 584 pripadnika snaga bezbednosti i njihove porodice”, naglasio je predsednik Vučić.

On je izrazio uverenje da daljom modernizacijom, opremanjem i snaženjem naše vojske i policije, možemo preventivno da delujemo i da odvratimo svakog agresora.

“Protiv eventualnih terorističkih akata delovaćemo uvek brzo, organizovano i veoma, veoma efikasno”, poručio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je čestitao svim pripadnicima vojske i policije na uspešno izvedenoj vežbi.

“Želim da kažem veliko hvala i da smo uvek i na svaki način spremni da zaštitimo i sačuvamo našu Srbiju”, poručio je na kraju predsednik Vučić.

Na vežbi „Odgovor 2021“ je učestvovalo oko 1500 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice MUP-a.

Vežba je izvedena u tri dimenzije — na kopnu, vodi i u vazduhu, a cilj je bio da se prikaže odlučnost, uvežbanost, vatrene mogućnosti i visok nivo sadejstva i saradnje jedinica Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova u izvođenju združene operacije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com