Društvo

Vučić: Nišlije su se decenijama borile za ovaj Naučno-tehnološki park

U Nišu je otvoren Naučno-tehnološki park (NTP) u koji je do sada uloženo 12,5 miliona evra. Ukupno će biti na raspolaganju 14.000 kvadrata, a firme koje se budu uselile u NTP počeće sa radom u avgustu mesecu.

Kako je na otvaranju najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u biti uloženo ukupno oko 20 miliona evra i dodao je da je država mnogo novca uložila u Niš, koji je kaskao za drugima, a sada, kako je naveo, ide ubrzano napred.

„Malo ko nam je verovao da ćemo uspeti da podignemo Niš kada smo 2016. godine kao Vlada boravili sedam dana u tom gradu“, rekao je predsednik Srbije i istakao da je tada napravljen put za uspešniji i napredniji Niš.

Foto: P. V.

Vučić ne naglasio da su ljudi u Nišu posebno gladni uspeha i da to ne može da se zaustavi.

„Nišlije su se borile decenijama za ovaj Naučno-tehnološki park. Sećam se strahovite energije i entuzijazma koji sam video kod profesora Gorana Đođevića, koji je po svaku cenu želeo da uradimo laboratorijsku lamelu pri Elektronskom fakultetu i Naučno tehnološi park“, rekao je Vučić.

On je dodao i da je u IT sektoru u Srbiji zaposleno 70.000 ljudi, a da je prosečna plata 127.000 dinara.

Predsednik Vučić je primetio i da je Elektronski fakultet u Nišu „pravi rasadnik talenata“.

Foto: P. V.

„Mnogo sam srećan kada vidim kako napreduje razvoj novih tehnologija u Srbiji“, dodao je Vučić.

Direktor Naučno-tehnološkog parka Milan Ranđelović istakao je da je višedecenijski san Nišlija pretvoren u realnost.

Foto: P. V.

Ranđelović je potpisao i ugovor sa 31 startap kompanijom, koje su postale članice NTP-a.

„Mi koji smo odrasli u ovom gradu, bili smo svedoci snage i sjaja Niša i, nažaost, njegovog bolnog urušavanja. Ovde će se stvarati nove inovativne vrednosti, na temeljima bogate industrijske tradicije“, rekao je Ranđelović.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović poručio je da je otvaranje NTP-a značajan datum u životu grada Niša.

„Ono što je nakada bio san, to se danas ostvaruje. Ono za čime je grad i jug Srbije žudeo, to se danas ostvaruje“, istakao je Bulatović.

On je kazao da je srećan jer je u prilici da doživi da Srbija za Niš čini ono što su sanjale generacije profesora i studenata.

Foto: P. V.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com