Društvo

Ponovo rade vrtići u Nišu. Prvog dana u 16 vrtića samo 189 mališana

Od ukupno 26 vrtića JPU „Pčelica“, u 16 se ponovo čuje dečija graja. Prvog dana, posle dozvole za otvaranje, 189 mališana čiji su roditelji zaposleni, vratilo se u svoje školice koje su prethodno prošle sve inspekcijske kontrole.

Za povratak u vrtić prethodne nedelje bilo je prijavljeno 582 dece. Pretpostavka je da su neki roditelji privremeno odustali od te ideje, verovatno želeći da se uvere kako će se situacija sa epidemijom odvijati u narednim danima, kaže Svetlana Mitić direktorka „Pčelice“.

Prvi dan, posle pauze od skoro dva meseca, protekao je bez ikakvih problema, iako smo u fazi ponovne adaptacije. Mališane smo dočekali potpuno spremni, jer smo prethodne dve nedelje, po nalogu Gradskog štaba, dezinfikovali naše objekte. Izvršili smo i dezinsekciju, ispitivali ispravnost vode, testirali na korona virus sve zaposlene koji će raditi sa decom, rečju, uradili smo sve što je potrebno da naši najmlađi u vrtićima budu zdravstveno bezbedni“, kaže Mitić.

Higijenske i preventivne mere u „Pčelici“ podignute su na najviši nivo. Ispred ulaza u vrtić postavljene su dezobarijere, svi zaposleni tokom rada sa decom moraju da nose zaštitne maske i rukavice, ali i roditelji kada dovode decu u vrtić.

Svako dete mora da ima potvrdu pedijatra da je zdravo i ona ne sme biti starija od sedam dana. Osim toga, oba roditelja su u obavezi da donesu potvrdu da su zaposleni, da ne rade od kuće i da moraju da se vrate na posao. Takođe, roditelji kada dolaze sa decom u vrtić, ali i kada dolaze po dete, moraju da prođu dezobarijeru, dezinfikuju ruke sredstvom na bazi alkohola i moraju nositi maske i rukavice. Obezbedili smo i manji broj zaštitnih maski za decu, ali ona nisu u obavezi da ih nose“, naglašava Mitić.

Foto: D.M.

Iako je sada značajno manje dece u vrtićima, spajanja grupa neće biti sve dok su na snazi epidemiološke mere zaštite.

Nama je u ovom trenutku olakšan rad sa decom, jer ih ima značajno manje u grupama, možda čak manje od deset. Poštuje se propisana distanca od dva metra, što je trenutno lako izvodljivo i u vreme ručka i u vreme za spavanje. Vreme nam ide na ruku, pa će deca više vremena provoditi na otvorenom u dvorištima vrtića, koja su uređena i tretirana protiv krpelja“, navodi Mitić.

Vrtići „Pčelice“ će raditi samo pre podne, jer prijavljenih za čuvanje dece u popodnevnoj smeni još nema. Rad u punom kapacitetu zavisi od stručne procene epidemiološke situacije u zemlji i donošenja odluka i mera Vlade Republike Srbije.

Foto: V.M.

Pored objekata „Pčelice“ nekoliko privatnih vrtića u Nišu takođe je otpočelo rad. Prema podacima o preuzimanju obroka iz kuhinje “Pčelice”, prvog dana u privatne vrtiće vratilo se oko stotinu mališana.

Direktorka „Pčelice“ je iznela i podatak da je trenutno oko 1700 dece na listi čekanja. Konačan broj biće poznat polovinom jula meseca kada će biti izvršen prijem nove generacije mališana. Procenjuje se da će novoprimljenih biti oko hiljadu, što će značajno smanjiti listu čekanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com