Obrazovanje

“VRŠNJACI VRŠNJACIMA” za bolje uslove školovanja na daljinu

Neformalna grupa aktivnih srednjoškolaca “PRLMNT”, koja radi na osnaživanju srednjoškolaca u Nišu sa ciljem da postane Krovna organizacija svih učeničkih parlamenata srednjih škola grada Niša, priključila se humanitarnoj akciji “Vršnjaci vršnjacima”. Njihova ideja je da pomognu učenicima osnovnih i srednjih škola koji su u teškoj finansijskoj situaciji, i onima koji nemaju resurse da prate onlajn nastavu.

 

Jovan Cvijanović, učenik Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu.

“Krenuli smo sa idejom da ujedinimo učeničke parlamente, da pokažemo koliko su srednjoškolci važni ali da među srednjoškolcima podignemo svest o aktivizmu, volonterizmu i neformalnom obrazovanju. Okupljamo predstavnike iz 11 škola i preko njih pomažemo njihovim učeničkim parlamentima našim iskustvom i znanjem”, kaže Jovan Cvijanović, učenik Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu.

Grupa “PRLMNT” je sada pokrenula zanimljivu akciju sa ciljem da pomogne vršnjacima da lakše prate onlajn nastavu.

“Akcija se odvija u svim većim gradovima u Srbiji. Poenta je da prikupimo stare telefone jer smo se suočili sa situacijom da mnogi mladi ljudi nemaju telefone ili tablete preko kojih bi mogli da prate onlajn nastavu”, dodaje Jovan.

Sa njim se slaže i njegov drug iz Pravno-poslovne škole Darko Pavlović.

Darko Pavlović

“Trenutno smo na samom početku akcije i nemamo tačan broj koliko je telefona sakupljeno. Znaćemo to tek 5.marta kada obiđemo škole i prikupimo telefone koje su učenici tih škola doneli. Što više telefona budemo sakupili više dece će biti pokriveno i spremno da prati onlajn nastavu”, dodaje Darko Pavlović.

Prema rečima Jovana i Darka telefoni nisu namenjeni samo srednjoškolcima. Pomoći će i osnovcima koji kao i oni prete nastavu onlajn.

“Nastava na daljinu je nezamisliva bez mobilnog telefona ili tableta. Do prošle godine smo bili u školskim klupama pa se nije toliko obraćala pažanja na to. Sada jednu nedelju idemo u školu, jednu smo kod kuće. Za decu koja nemaju telefone ili tablete nezamislivo je da prate onlajn nastavu.Zbog toga je akcija previše bitna i važna”, objašnjava Darko.

Akcija “Vršnjaci vršnjacima” se realizuje u saradnji sa Unijom sindikata prosvetnih radnika Srbije.

“Ovim putem pozivamo ljude dobre volje koji mogu da osposobi neispravne telefone, a u tome će nam pomoći i Unija sindikata prosvetnih radnika. Oni nam puno pomažu a pomoći će nam i oko podele telefona i tablata koje budemo prikupili”, kažu Jovan i Darko.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com