Region

Vrmdžani oživeli selo, a započeli oživljavanje zadrugarstva

Stanovnici Vrmdže kraj Sokobanje uspeli su da internet promocijom svog sela u njega privuku ljude sa svih strana sveta, a sada su rešeni da Vrmdža ali i čitava sokobanjska opština postanu poznati po zadrugarstvu i proizvodnji sušenog voća, povrća, šumskih plodova i lekovitog bilja.

Predsednik Mesne zajednice Vrmdža Slaviša Krstić kazao je da su meštani Vrmdže uz pomoć opštine Sokobanja osnovali ovog proleća zemljoradničku zadrugu “Agro Rtanj”, a nedavno su projektom nabavke solarnih sušara konkurisali za pomoć države.

Slaviša Krstić, predsednik MK Vrmdža

“Cilj nam je da u devet sela sa područja opštine Sokobanja bude rasporedjeno deset sušara kapaciteta 1.000 kilograma, dok bi se u samoj Sokobanji nalazila oprema za pakovanje gotovih proizvoda”, objasnio je Krstić.

On je kazao da bi dobijanjem sušara, zadrugari dobili mogućnost da sve što proizvedu od voća i povrća i prerade.

“Sušare bi se nalazile kod zadrugara, tako zadruga ne bi imala troškove zakup prostora niti zapošljavanja radnika jer bi zadrugari radili. Pored njih, sušare bi uslužno koristili i svi ostali stanovnici sokobanjskih sela”, istakao je Krstić.

Zadruga “Agro rtanj”, dodao je Krstić, otkupljivaće sušene proizvode od zadrugara i obezbedjivati kupce za sve proizvode i na taj način će rizik poslovanja za zadrugare bio sveden na najmanju meru.

“Korišćenjem takvih sušara dobijali bi se proizvodi poput onih koje su domaćinstva u selima nekada imala. Namera nam da je napravimo lokalni proizvod, da ga brendiramo i da bude prepoznatljiv i izvan Sokobanje.“, izjavio je Krstić.

Kako je kazao Krstić, kupci bi na ovaj način dobili organske i lepo upakovane proizvode sa obronaka i podnožja planina Rtanj, Devica, Ozren i Bukovik, a meštani sokobanjskih sela imali bi razloga da ostanu na selu i povećaju proizvodnju voća i povrća, i berbu šumskih plodova i lekovitog bilja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com