Zdravlje

VRHUNSKI USPEH TRANSPLANTACIJE: Majka sa transplantiranim organom rodila živu i zdravu devojčicu

U Univerzitetskom kliničkom centru Niš jedna mama rodila je živu i zdravu devojčicu. Ovo ne bi bila neuobičajena vest da mama nije pacijentkinja sa transplantiranim organom.

Tridesetšestogodišnja M.C.T. iz Vranja je bubreg dobila 2015.godine u živoj srodničkoj transplantaciji koja je urađena u Univerzitetskom kliničkom centru Niš i prva je pacijentkinja koja je sa transplantiranim organom i porođena u Nišu na Кlinici za ginekologiju i akušerstvo. Do sada nije bilo ni jedne pacijentkinje kojoj je i transplantacija i porođaj urađen u Nišu.

Trudnoća je protekla bez komplikacija, a pacijentkinja je sve vreme praćena od strane nefrologa i ginekologa. Porođaj koji je obavio stručni tim UКC Niš predvodili su ginekolog prof.dr Milan Stefanović i nefrolog doc.dr Branka Mitić. U ovom trenutku i mama i beba su dobro, a transplantirani organ je sa adekvatnom funkcijom kao i pre trudnoće kaže dr Mitić.

Foto: UKC Niš

“Dolazak na svet ove bebe je vrhunski uspeh transplantacije u UКC Niš. Tokom lečenja dijalizom u terminalnoj fazi bubrežne bolesti, zbog teških hormonskih poremećaja, začeće je izuzetno retko, a i ako dođe do njega tok trudnoće je komplikovan, težak i izuzetno retko se dovede do kraja. Sa transplantiranim organom šanse da se žena sa bubrežnom bolešću ostvari kao majka, skoro su izjednačene kao i kod žena bez bubrežnih bolesti“, ističe doc.dr Branka Mitić i naglašava da je ova lepa vest koja je obradovala sve u UКC Niš još jedan dokaz koliko je donatorstvo važno.

Prema rečima lekara, kada bi zaživela kadaverična transplantacija ovakvih slučajeva bilo više.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Sve najbolje mami a i bebi. Neverovatan poduhvat. Ali kao i uvek, žalosno je što zapostavljate još jednog zaslužnog u celog toj priči anesteziologa.

    1. Srećna sam zbog svake žene koja se ostvari kao majka, ponaročito ukoliko ima neki teži zdravstveni problem… Ali žao mi je što je ova priča u Nišu usamljen slučaj, jer od takvih trudnica beže svi ko djavo od krsta!
      Dve su mi trudnoće u Nišu uništili bukvalno svojim nemarom, jednu u devetom mesecu… Treću sam vodila u BG i tamo se porodila za šta su naravno sujetno odbijali da mi daju uput…
      Niš je ipak propao grad ako nemaš pare ili debelu vezu..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com