Sport

Vrhunski sport i školovanje

Dualna karijera je moguća

Jedan od najboljih balkanskih košarkaša u kolicima Boban Stanković prošle jeseni se upisao na program stručnog osposobljavanja i usavršavanja za sportskog operativnog trenera na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu – smer košarka. Pored saradnje sa ККК „Nais“ i nastupa za taj klub, to je bio još jedan razlog njegovog češćeg boravka u Nišu. Prva liga Srbije (PLS) ulazi u završnicu, a školovanje se završilo. Boban Stanković je postao sportski operativni trener košarke.

 

 

„Iako mogu da igram na vrhunskom nivou još nekoliko godina, uvek sam sebi postavljao pitanje šta posle igračke karijere. Na predlog predsednika ККК „Nais“, Marka Aleksandrovića, upisao sam „trenersku školu“. Mišljenja sam da mogu da dam doprinos razvoju srpske košarke u kolicima kao trener. Iza sebe imam višegodišnje iskustvo igranja u nekoliko različitih regionalnih i nacionalnih liga i tri kontinentalna prvenstva. Želim da ga nesebično podelim“, rekao je Stanković.

Ono što čini drugačijim njegovo školovanje je praksa koju je obavljao u klubu za koji trenutno nastupa, ККК „Nais“. Stručni štab ККК „Nais“ je dobio orgomnu pomoć, a Boban Stanković priliku da testira sebe u novoj ulozi.

„ККК „Nais“ mi je dao šansu da na poziciji pomoćnog trenera dam doprinos. Verujem da su zadovoljni svi, počev od uprave, glavnog trenera i igrača. Moja trenerska karijera je, praktično, počela u u ККК „Nais“. Ponosan sam na to“, naglasio je Stanković.

Boban Stanković ima neke inostrane ponude da bude trener i igrač, ali kako kaže ne žuri, jer prvo treba završiti započeto u ККК „Nais“ i PLS. Sada je, ističe najpotrebnije, da se više osoba sa invaliditetom privuče u košarku u kolicima, a postojeće košarkaše u kolicima napraviti boljim igračima.

Boban Stanković; Foto: M. A.

Boban Stanković (1980) je imao 13 godina, tokom večernje šetnje u njegovom rodnom selu Straža kod Gnjilana, iz mraka je pucano na njegovog brata i njega. Brat je ostao, srećom, nepovređen, a Boban Stanković je zadobio četiri prostrelne rane u predelu kičme. Кao osoba sa paraplegijom, za kretanje je morao da koristi kolica. Deo rehabilitacije je proveo u Beogradu („Dr Miroslav Zotović“ u Beograd) i Čikagu (Schwab Rehabilitation Hospital). Srednju školu specijalizovanu za školovanje učenika sa teškoćama u kretanju Pravno brotehnički smer sv. Nikola Zabjelo je završio u Podgorici. Boravio je u Centru za rehabilitaciju i profesionalno ospsobljavanje „Sv. Nikola“ u Podgorici, gde je završio školovanje za na pravno-birotehničkom smeru.

Bavio se mnogim sportovima, atletika, plivanje, džet-ski, ali je najuspešniji u košarci u kolicima. Igrao je za: ККК „Singidunum“ – Beograd (više osvojenih šampionata Srbije), ККК „Bijeljina“ – Bijeljina (osvojen Кup Republike Srpske), ККК „Vrbas“ – Banja Luka (osvojena regionalna NLB liga, BIH liga, BIH kup, prvenstvo i Кup Republike Srpske), ККК „Megas Aleksandros“ – Solun, ККК „Atlas“ – Atina (osvojeno po dva puta prvenstvo Grčke, nacionalni kup i individualna nagrada za najboljeg igrača Grčke). Učestvovao je kao reprezentativac Srbije na tri EP C divizije: 2015. u Lisabonu, 5. mesto, 2017. u Brnu, 5. mesto i 2019. u Sofiji, 2. mesto i plasman u B diviziju. Izabran je u idealnu petorku poslednjeg EP C divizije. Na poslednjoj utakmici reprezentacije Srbije održanoj pre nepunih mesec dana u Beloj Palanci protiv Bugarske (prvoj na tlu Republike Srbije), bio je u ulozi kapitena.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com