Kultura

VREDNA DONACIJA NIŠKOG PUBLICISTE GO PANTELEJ: Oni su učinili Niš velikim gradom u očima drugih

Važno je sačuvati od zaborava svaki istorijski trag o razvoju društva, nauke, privrede i obrazovanja, a posebno je važno, sačuvati istinu o ljudima. O mnogim izuzetno važnim osobama koji su ostavili trag u Gradu Nišu se zna veoma malo ili nimalo. Upravo su ljudi ti koji su svojim nadprosečnim delima i stvaralačkim dostignućima nadmašili vreme i prostor u kome su živeli i koji su doprineli afiramaciji grada u kojem su delimično ili stalno boravili.

 

O ljudima koji su Niš učinili velikim gradom u očima drugih pisao publicista Aleksadar Stanojević. U svojim knjigama “Nišlije a nisu kalfe” i ” Daleko od prvog koraka” Stanojević je pisao o našim sugrađanima koji su postali neodvojivi deo istorije grada, jer su i sami u njoj učestvovali i stvarali je.

Ove vredne knjige, posvećene našim poznatim, zaslužnim i znamenitim sugrađanima, Gradskoj opštini Pantelej poklonio je autor. Opština je dobila četiri kompleta knjiga koje će moći da koristi u promociji Gradske opštine, ali i u promociji Grada Niša.

“Vezane su za istorijski značajne i znamenite ličnosti koje su  obeležile prethodni period u našem gradu i upravo zbog toga su i veoma značajne”, kazala je predsedica GO Pantelej Nataša Stanković prilikom susreta sa ovim niškim novinarem.

Aci Stanojeviću se ove godine navršava pola veka u novinarstvu.

“Mislim da je bio red da deo svog rada poklonim Gradu. Svim gradskim opštinama i gradonačelnici poklonio sam 20 svojih knjiga “Nišlije nisu kalfe” i “Daleko od prvog koraka”. Želja mi je bila da znamenite Nišlije koje polako zaboravljamo sačuvamo od zaborava. Mi ne smemo da ih zaboravimo. Ne smemo da zaboravimo jednog Kneževića, Bilju Krstić, Rondovića, Čokaliju…”, istakao je Stanojević.

On objašnjava da knjige nisu napravljene kao enciklopedija, već je za svakoga od njih ispričana priča. U prvoj knjizi je ispričao priče za čak 90 znamenitih Nišlija iz sveta sporta, muzike, glume…. Druga knjiga govori o javnim radnicima, aktivnim političarima, ali i onim bivšim… Napisao je i treću knjigu, ona govori o ljudima sa Juga Srbije koji su došli u Niš i napravili divne karijere, kao što je to Bata Tiodorović, Dragan Antić, Miško Stojanović…

“Nije ovo enciklopedijsko prikazivanje ličnosti, ovo su životne priče sa dosta podataka iz njihovog života. Želeo sam da ih stavim ne u knjigu da bi ona knjiški izgledala, već da ih na taj način otrgnem od zaborava”, rekao je Stanojević.

Materijal koji se našao u njgovim knjigama prikupljan je više od 10 godina. Za sebe kaže da je “dođoš”… kada je iz Vranja došao u Niš nikoga nije znao. Najpre je upoznao golmana Kneževića i kaže on mu je dosta pomogao… Kasnije je bilo lakše, jer “kada novinar napravi prvu priču, lako je da nastavi dalje”. Njegove knige ostaviće neizbrisiv trag o Južnjacima, o stvarnim događajima i istinskim akterima sa kojima je on sarađivao tokom dugogodišnje novinarske karijere.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Nesreća je u tome, što poklonjenje knjige nema ko da pročita. Ove naše “dame” u Gradu ništa ne čitaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com