Društvo

Vratite nam teren na filozofskom!

Svi prisutni na okruglom stolu u Media i refom centru saglasni su da se igralište kod Filozofskog mora revitalizovati, jer predstavlja kultno gradsko mesto gde se učila i igrala najbolja košarka u zemlji. Podsetili su da su na  tom terenu svojevremno igrali Ljubodrag Simonović, Žarko Paspalj i Saša Đorđević, najveće zvezde srpske košarke, a održavao se i turnir ” Mića i Žana”, koji je bio poznat širom nekadašnje Jugoslavije.

Pitanje igrališta na Filozofskom fakultetu nije samo pitanje sporta, već negovanja kulturno istorijske tradicije Niša. Prisutni su podsetili da su na ovom mestu, osim što se igrao najbolji basket, bili organizovani i koncerti niških muzičkih grupa.

Za ideju da parking ponovo postane igralište za basket, zauzela se i Kancelarija za mlade koja je od Ministarstva za sport dobila 1, 2 milina za projekat revitalizacije, kazao je Branislav Kačar, većnik resorno zadužen za sport i omladinu i dodao:

Plan za izmeštanje parkinga već postoji
Plan za izmeštanje parkinga već postoji

Grad maksimalno podržava ovu akciju, a potekla je od košarkaškog Regiona istočne Srbije. Hoćemo da uložimo sredstva, ali imamo problem, jer je to parking. Da li parking može da bude problem? Grad želi da ponudi alternativu Filozofskom fakultetu, da se parking  izmesti na drugu lokaciju. Profesori sa Filozofskog fakulteta pominju razne projekte, gradnju na tom prostoru, ali za 10  godina se ništa nije izgradilo. Nije tačno da je zemljište vlasništvo Flozofskog fakulteta, to je državno zemljište i delom Grada Niša,” kazao je Kačar.

Aleksandar Cale Kerković, koji je svojim prisustvom podržao ovu akciju, najstariji je živi košarkaš u zemlji. On je bio jedan od osnivača niškog Fakulteta za fizičku kulturu u kome je predavao do penzije, a  košarku je počeo da igra još dok je bio u zarobljeništvu, 1942. godine. Kerković je bio i jedan od projektanata nekadašnjeg igrališta na Filozofskom fakuletu.

Na pitanje Niških vesti zašto na okruglom stolu nema predstavnika Filozofskog fakulteta, pošto se govori o preuređenju njihovog dvorišta, odgovorio je Uroš Parlić, predsednik Regionalnog košarkaškog saveza istočne Srbije.

“Pozvani su. Lično sam na njihovu mejl adresu poslao poziv, a zašto se nisu odzavali, ne znam”, rekao je Parlić.

Prisutnima se obratio i potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije Igor Rakočević, koji je dao punu podršku projektu oživljavanja igrališta.

“Ako je nešto postojalo pre 65 godina i ako su na tom terenu odrastale veličine kao što su Žarko Paspalj i Saša Đorđević, to onda stvarno ima značaj. Dok postoje ljudi kao što su Uroš Parlić i Branislav Kačar, te tekovine mogu biti sačuvane. Neće oni dobiti poene, ali će dobiti Grad Niš, dobiće mladi sportisti, dobiće košarka. ” istakao je Rakočević.

Podršku novom igralištu dala je profesorka košarke na Fakultetu za fizičku kulturu, Dragana Jovanović Berić.

Da podsetimo, rukovodstvo Filozofskog fakulteta protivi se vraćanju igrališta. Kažu da prostor samo privremeno služi kao parking, jer im je namera da tu sazidaju zgradu za koju već imaju projakat, o čemu su Niške Vesti pisale juče. 

Parking Filozofskog fakulteta
Parking Filozofskog fakulteta

Ovaj prostor je džavno vlasništvo i u tom slučaju poštuje se sledeća procedura: Grad napravi projekat koji se daje na saglasnost Republičkoj direkciji za imovinu. To je poslednja instanca koja može dati saglasnost za gradnju. Pre donošenja rešenja, mora se obaviti konsultacija sa Filozofskim fakultetom budući da je suvlasnik prostora.

Od toga da li i kada će se naći kompromis, a većina prisutnih na okruglom stolu misli da hoće, zavisiće i oživljavanje kultunog niškog terena za basket.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com