Društvo

Vrata Medijane biće otvorena za posetioce do kraja godine, zvanično otvaranje najavljeno za narednu godinu

Zvanično otvaranje Arheološkog nalazišta Medijana koje je skoro deset godina zatvoreno za javnost, najavljeno je na proleće, a posetioci će imati prliku da ga posete već krajem godine, najavila je danas gradonačelnica Dragana Sotirovski na sednici Gradskog veća.

Prema njenim rečima, vrata ovog lokaliteta do kraja godine biće otvorena za posetioce, ali se zvanično otvaranje,  uz brojne zvanice iz Republike i regiona očekuje na proleće.

Zašto će vrata za posetioce biti otvorena pre zvaničnogo otvaranja, nadležni kao razlog navode to da su turisti koji dolaze u Niš uskraćeni za posetu ovom važnom lokalitetu.

“Da ne bi bilo zabune ,posebno ne dezinformacija. Mi ćemo Medijanu do kraja godine otvoriti za posetioce, da ne bismo svakoga ko dođe u Niš ukraćivali za obilazak, ali zvanično njeno otvaranje će biti na proleće. Planiramo da pripredimo veliku i važnu svečanost,  s obzirom da to da nije u funkciji više od deset godina, gde očekujemo veliki broj zvanica iz zemlje i regiona, pa da ne ispadne da smo pustili turiste pre zvaničnog otvaranja, iako će faktički tako i biti”, kazala je Sotirovski.

Gradska većnica, resorno zadužena za kulturu i turizam kazala je da se najveći broj posetilaca očekuje upravo na proleće.

“Medijana će biti otvorena do kraja godine, iako najveći broj posetilaca očekujemo na proleće. Nastavićemo sa radovima na Medijani, a biće otvorena za javnost i toku zimskih meseci”, priča Anastasov.

Anastasov je najavila da će Turistička organizacija Niša, uz pomoć projekta dobijenog od Ministarstva turizma, raditi na osvetljenju, video nadzoru i uvodjenju elektronske prodaje karata u Medijani, Ćele Kuli i logoru Crveni krst.

Od januara do avgusta,  u Nišu je evidentirano 250.000 noćenja i više od 104.000 turista, kaže Anastasov.

Grad i resorno ministarstvo uložili su značajna sredstva u uređenje ovog važnog lokaliteta.

Da podsetimo, zbog izgradnje zaštitne kupole, konzervacije i drugih radova, Medijana je zapravo zatvorena za posetioce još od 2013. godine, a tek na kratko bila je otvorena 2018. godine.  Više puta do sada predstavnici grada najavljivali su ponovno otvaranje nalazišta. Kompleks je podignut za vreme vladavine cara Konstantina Velikog (306. do 337. godine) i njegovih sinova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com