KulturaRegion

Vrata Kurvin grada ili Koprijana konačno će biti otvorena za turiste

Kurvin grad ili Koprijan više neće biti meta samo kopača koji tragaju za skrivenim blagom već i turista koji ovo značajno kulturno dobro iz 14. veka samo sporadično posećuju. Da se Kurvin grad u selu Malošište kod Doljevca nađe na turističkoj mapi postaraće se i Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš koji ima u planu radove na konzervaciji ovog utvđenja koje potiče iz srednjeg veka.

Tender za radove na sanaciji i restauraciji je raspisan i završava se 14.oktobra. Inicijativa za to je potekla od opštine Doljevac, a Ministarstvo kulture je opredelilo sredstva za radove. U toku je dostavljanje ponuda.

“Cilj nam je da se ovo izuzetno značajno kulturno dobro iz 14. veka sačuva od propadanja i prezentuje turistima, s obzirom da ga danas pohode samo retki turisti a mnogo češće divlji kopači koji ga dodatno razgrađuju. Neophodna je “statička stabilizacija i restauracija nedostajućih zidnih struktura kula nastalih mehaničkom razgradnjom donjih zona iznad temeljnih oslonaca”, kaže Goran Radosavljević, arhitekta – konzervator.


On dodaje da su prošle godine počela arheološka istraživanja neinvazivnim metodama. Obavljeno je snimanje terena da bi se utvrdilo dokle se prostire utvđenje. Tek nakon sanacije biće mogu da se obave klasična arheološka istraživanja iskopavanjem ostataka.

“Nakon sanacije potrebno je da neko nastavi da brine o lokalitetu i mi očekujemo da će Koprijan obogatiti turističku ponudu Niša i Doljevca”, kažu u Zavodu za zaštitu spomenika.

 


Ostaci srednjovekovnog utvrđenja Koprijan nalaze se na vrhu brda koje pripada obroncima planinskog venca Seličevica, desno od putnog pravca Leskovac-Niš i desno od toka Južne Morave. Od centra Niša udaljeno je 12 kilometara, od varošice Doljevac tri. Sa platoa tvrđave pruža se veličanstven pogled na Korvingradski tesnac kroz koji protiče Južna Morava. Utvrđenje, prema natpisu sa pronađene nadvratne grede, potiče iz 1372.godine. Utvrđeni grad je podigao Nenad, sin kaznaca Bogdana, za vreme vladavine kneza Lazara.

Tvrđava ima izuzetan strateški položaj, kontrolisala je i štitila putni pravac koji je od Niša vodio na jug. Osim spomenutog natpisa, grad se u istorijskim spisima prvi put pominje u žitiju despota Stefana Lazarevića pisanom od strane Konstantina Filozofa. Nakon dva osvajanja od strane Turaka i ponovnog vraćanja pod kontrolu Srpskih despota, utvrđenje je pod konačnu tursku vlast palo 1451. godine.


Istraživači koriste naziv Koprijan ali je u narodu odomaćen naziv Kurvin grad. Po legendi, u gradu je živela vlastelinka koja se zaljubila u kaluđera iz manastira Svetog Jovana na brdu Komniga. Dolazila je kod kaluđera pod izgovorom molitve.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com