Zdravlje

VRAĆAJU SE U NORMALU: Posle dva meseca urađena prva kardiohirurška operacija

Na Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra Niš, posle dva meseca vanrednog stanja, urađena je prva elektivna kardiohirurška operacija. Ovoj klinici vratila su se amo tri, od ukupno 7 anesteziologa i dva, od takođe sedam anestetičara, koji su tokom pandemije upućeni kao ispomoć novoformiranim korona centrima.

 

Direktor ove klinike  dr Dragan Milić izrazio je očekivanje da će u narednim danima i celokupno ostalo osoblje biti vraćeno klinici kako bi nastavili sa radom u punom obimu.

„I posle ove pandemije najveća stopa morbiditeta i mortaliteta u Srbiji će biti od kardiovaskularnih oboljenja. Što hitniji povratak normalnom radu neophodan je i za sve ostale klinike i zdravstvene ustanove kako bi se svim pacijentima koji čekaju elektivnu operaciju ili dijagnostiku obezbedila pravovremena i adekvatna zdravstvena usluga“, istakao je Milić na svom facebook nalogu.

 

Na ovoj klinici je operisan bolesnik koji je rodjen 1968. godine i koji je pre dvadesetak dana imao infarkt miokarda sa krajnje teškim nalazom stenoze glavnog stabla. Operacija je trajala oko 6 sati pri čemu je urađen trostruki aorto-koronarni baj pass. Sama operacija je protekla rutinski bez ikakvog problema, objasnio je Milić.

„Ono što me čini srećnim i ponosnim je ekipa sa kojom sam radio operaciju koja u proseku ima manje od 30 godina starosti. Prvi asistent je dr Vladimir Stojiljković, dr Nenad Paunović – drugi asistent, dr Stefan Stojanović, treći. Anesteziju je briljantno vodio Dr Velimir Perić, EKK mašinom rukovodio perfuzer Radovan Dramićanin, a deo ekipe su bili anestetičarka Tamara i instrumentarke Jelena, Brankica, Miljana i Dijana. O pacijentu nakon operacije vodile su racuna sestre Ana, Tijana, Jelena i Andrijana“, napisao je Milić.

Tako mladi, a već tako iskusni jer iza sebe neki imaju već uradjenih preko 1000 operacija, kazao je Milić i dodao da će se o ovim mladim ljudima, njihovoj veštini i sposobnostima  tek čuti.

„Sve ovo garantuje sjajnu buducnost za nišku kardiohirurgiju za koju sam siguran da će, jednog ne tako dalekog dana, prerasti u Institut za kardiovaskularne bolesti Niš“, zaključio je  dr Dragan Milić.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com