Ekonomija

Vozom koji “lebdi” po šinama – od Niša do Beograda za samo 40 minuta!

U Pekingu je nedavno testiran novi model voza koji razvija brzinu od 350 km/h zahvaljujući magnetskoj levitaciji. Voz bi uskoro trebalo da dobije dozvolu za usluge putničkog prevoza.

Dugačak oko 415 metara, voz koji vuče 16 vagona, dizajniran je i izgrađen u Kini, a testirani model moći će da preveze do 1.100 putnika odjednom.

Prilikom njegovog kretanja ne postoji trenje, voz ne dodiruje šine, već po njima “lebdi” i zato postiže izuzetno veliku brzinu.

Takođe, ovaj voz ima i daleko više prostora od njegovog prethodnika “Hexie” i udoban je, a prepoznatljivo truckanje svedeno je na minimum, piše agencija China Xinhua, a uz sve to troši mnogo manje energije.

Ovim vozom bi od Niša do Beograda moglo da se stigne za 40 do 49 minuta. 

Kad budu gotova testiranja, ovaj model dobiće dozvolu za usluge putničkog prevoza. Poznato je da će udaljenost od 30 kilometara moći da pređe za pet do šest minuta, a da će jednako velikom brzinom stići i do naše države na korišćenje, ostaje nam da se nadamo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com