Obrazovanje

Voždova škola na Stambol kapiji obeležila 132 godine rada

Osnovna škola „Vožd Karađorđe“ proslavila je Dan škole i obekežila 132 godine od osnivanja. Voždova škola na Stambol kapiji je jedna od tri najstarije osnovne škole u gradu u kojoj je udaren kemen temeljac obrazovanja u Nišu.

Prema rečima direktorke škole Milene Kostić ovogodišnji Dan škole obeležen je skromno, bez zvanica, zbog epidemiološke situacije, ali je istovremeno izrazila nadu da će već iduće godine godišnjicu osnivanja obeležiti na pravi način i u punom sjaju kako su to činili i do sada u okviru Voždovih dana.

Milena Kostić, direktorka

„Za ovu priliku učenici škole su pripremili film a u tome im je pomogla nastavnica srpskog jezika Milena Jovanović Savić, a u filmu je predstavljen i projekat koji su uradili učenici drugog razreda sa učiteljicom Jovanom Matejević. Film je u celosti posvećen epidemiološkoj situaciji i očuvanju zdravlja sa pregršt divnih i poučnih poruka koje su učenici uputili iz svojih učionica“, kaže direktorka OŠ „Vožd Karađorđe“ Milena Kostić.

Kada je počela sa radom škola je imala samo 11 učinika i bila je Muška škola“.

“Kasnije je više puta menjala ime da bi 1957/58.godine ponela ime Vožda Karađorđa. Škola se razvijala, reformisala, menjala i to traje i danas. Prihvatamo  sve novine koje Ministarstvo prosvete naloži, ali nešto dodajemo i sami ukoliko je za dobrobit đaka i to rado primenjujemo u nastavi“, kaže direktorka Milena Kostić.

Nove tehnolgije se uveliko primenjuju u školi pa sada  „Vožd“ postaje digitalna škola 21.veka u kojoj su deca, njihovo obrazovanje i njihove potrebe uvek na prvom mestu.

„Učenici nam sve to vraćaju svojim ocenama i nagradama koje donose sa svih takmičenja, a posebno se ponosimo nagradama sa republičkih takmičenja.To je  naša snaga, ali iza toga stoji i veliki rad i posvećenost kako učenika tako i nastavnika koji su predani svom poslu. Puno toga učenicima se nudi i u vannastavnim aktivnostima, a deca pokažu šta su naučili tokom „Voždovih dana“ koji su posvećeni Danu škole“, zaključuje direktorka Milena Kostić.

Osnovna škola „Vožd Karađorđe” jedna od tri najstarije osnovne škole u Nišu. Osnovana je 5. novembra 1889. godine. Svoju obrazovno-vaspitnu delatnost započela je jedanaest godina nakon oslobođenja Niša od Turaka (11. januara 1878). Najpre u jednospratnoj građevini, koja je pred početak Drugog svetskog rata nadzidana, u ondašnjoj ulici Stambol kapija, danas ulici Voždovoj, škola radi, sa prekidime od nekoliko meseci do nekoliko godina u vreme Prvog i Drugog svetskog rata, poplave iz 1948. i NATO agresije na SRJ, više od 120 godina. Više puta škola je menjala naziv, a današnji je dobila po znamenitom srpskom vojskovođi Karađorđu Petroviću, Voždu, sredinom šezdesetih godina 20. veka.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com