Hronika

Vozaču “Koridora” za udes na naplatnoj rampi tri godine i deset meseci zatvora

Vozač Javnog preduzeća “Koridora Srbije” Dejan Stanojević koji je 31. januara 2019. godine službenim automobilom “škoda superb” izazvao udes u kojem je stradala Stanika Gligorijević iz Debelice, dok je četvoro ljudi povređeno, osuđen je danas u Osnovnom sudu u Nišu na zatvorsku kaznu od tri godine i deset meseci zatvora. Stanojeviću je, takođe, izrečena četvorogodišnja mera zabrane upravljanja motornim vozilima.

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu tražilo je za okrivljenog petogodišnju zatvorsku kaznu, a sestra nastradale Stanike, Mirjana Aleksić i njen branilac Božidar Prelević zatražili su maksimalnu kaznu od osam godina zatvora.

Sudija Miško Radivojević je prilikom izricanja presude podsetio da je Stanojević vozilom “škoda superb” na naplatnoj rampi Doljevac ušao u naplatni kanal u kome su se već nalazila dva automobila, pri čemu je od udarca u vozilo “opel astra” nastradala Stanika Gligorijević, njena sestra Mirajana Aleksić je zadobila teške povrede opasne po život, dok je zet Srđan Aleksić teško povređen. Radivojević je takodje podsetio da je u udesu povređen i Stanoje Stanković koji se nalazio u vozilu “folksvagen pasat”, u koje se, nakon udarca odbila “astra” i bivši direktoar JP Koridori Srbije Zoran Babić, koji je bio na zadnjem sedištu “škode superb”.

“Stanojević je počinio udes ne pridržavajući se saobraćajnih propisa i upravljajući vozilom brzinom od 93 kilometra na sat u momentu sudara, iako je u zoni naplatne rampe brzina kretanja ograničena na 60 kilometra na sat”, kazao je Radivojević.

Sud nije prihvatio navode odbrane okrivljenog, dodao je Radivojević, da se na kolovozu nalazio led. Prema njegovim rečima, sud je ocenio da je Stanojević počinio teško delo protiv bezbednosti saobraćaja i kao otežavajuću okolnost uzeo u obzir to što se radi o profesionalnom vozaču.

“Okrivljeni je počinio krivično delo u uračunljivom stanju i iz nehata. Olakšavajuća okolnost je to što do sada nije osuđivan i što je otac dvoje dece”, istakao je Radivojević.

On je kazao da je tokom suđenja došlo do nesvakidašnje situacije zbog sumnje da se za volanom nalazio Zoran Babić, a ne njegov vozač Dejan Stanojević.

“Sud je prilikom rešavanja ovog pitanja izbegao špekulacije u javnosti i koristio raspoložive dokaze. Okrivljeni je potvrdio da se nalazio za volanom, a to su potvrdili i svedoci, dva radnika sa naplatne rampe i dva pripadnika Policijske uprave Niš”, izjavio je Radivojević.

Stanojević je u završnoj reči izjavio da ga je veoma pogodio kada je saznao za posledice udesa koji je izazvao. Izrazio je saučešće oštećenima i dodao da iskreno žali zbog onoga što se dogodilo. On se složio sa odbranom svog advokata Slavoljuba Miloševića koji je izjavio da su udesu značajno doprineli magla i led na kolovozu, kao i to što treptači na auto-putu nisu radili.

Foto: B.LJ.

Advokat Mirjane Aleskić i njenog supruga Srđana, Božidar Prelević izneo je niz činjenica koje, kako je istakao, potvrđuju da se za volanom “škode superb” nije nalazio Stanojević, već Babić. Prelević je takođe kazao da su dokazni postupci u tom predmetu “kompromitovani” nepotpunim dokazima koji van odgovornosti suda, jer se nalaze kod predsednika republike (Aleksandra Vučića).

“Pre svega mislim na nedostatak dva krucijalna minuta snimka bezbednosnih kamera iz kojih se jedino može utvrdi ko je upravljao vozilom”, istakao je Prelević.

Kazao je da nakon udesa nije urađen tehnički pregled “škode superb” i nije uradjena DNK analiza tragova sa volana, menjača i šoferšajbne.

“Okrivljeni nije znao da odogovori na 30 osnovnih pitanja, na koje su odgovore dali vozači koji su oštećeni u udesu”, izjavio je Prelević i okrivljenog nazvao “kaskaderom”.

Prema njegovim rečima, jedino mesto u automobilu u kome je Babić mogao da zadobije prelom butne kosti i prelom pršljenova je na mestu vozača.

“Sudska medicina utvrđuje da je prelom butne kosti karakterističan za vozače automobila, a da su povrede kolena karakteristične za one koji sede na sadnjem sedištu. Babić je navodno sedeo na sedištu, a nema povrede kolena. Navodno je i preleteo preko sedišta suvozača, a nije, sedište nije polomljeno već samo blago savijeno”, objasnio je Prelević.

Istakao je da se na snimku sa video kamera jasno vidi da se Stanojević nakon udesa šeta i telefonira u zoni naplatne rampe, bez bolne grimase ili otežanog kretanja, a u medicinskoj dokumentaciji koja se pojavila nekoliko dana posle udesa rečeno je da ima mogući prelom.

Foto: B.LJ.

“Njegov rendgenski snimak nismo mogli da vidimo na suđenju, a u izveštaju se navodi da je moguće da je povreda nastala, ali deo tela koji je naveden ne postoji na čovekovom telu”, istakao je Prelević.

On je, po završetku suđenja rekao da su sud i tužilaštvo vrlo profesionalno postupali u odnosu na dokaze koji su imali, i snimaka koji nisu dostveljeni sudu i tužilaštvu. S obzirom u kakvoj zemlji živimo i ovo je dosta”, izjavio je Prelević.

Za sada nije poznato da li će Osnovno javno tužilaštvo ili okrivljeni uložiti žalbu na prvostepenu presudu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com