Društvo

Vozač, kuvar, pekar, mesar želim biti ja

Veliko interesovanje osnovaca koji su sada upisivali srednje škole za trogodišnje smerove obeležilo je ovogodišnji upis.

Prvi put za poslednjih 18 godina već u prvom upisnom krugu popunjena su sva trogodišnja zanimanja, saznajamo u Okružnoj upisnoj komisjiji. Posebno veliko interesovanje vladalo je za trogodišnji smer vozač motornih vozila, a potom i za kuvare, pekare i mesare. Nepopunjenih mesta za avgustovski upisni rok ostalo je još samo na četvotogodišnjim smerovima i to u Prehrambeno-hemijskoj i Mašonskoj školi kao i u Srednjoj stručnoj školi u Svrljigu.

„Zanimljivo je napomenuti da su za trogodišnje obrazovne profile konkurisali i oni osnovci koji su imali dovoljan broj poena da konkurišu za četvorogodišnje smerove“, kažu u Okružnoj upisnoj komisiji. „Tako su za vozače motornih vozila konkurisali osmaci koji su malu maturu položili sa 65 poena što znači da su mogli da upišu i neki četvorogodišnji smer jer im ja za to bilo potrebno više od 50 osvojenih bodova, ali su se oni odlučili za trogodišnja zanimanja. Inače, za vozače motornih vozila je i ranijih godina vladalo veliko interesovanje, ali je sada to bilo izraženije“.

U Okružnoj upisnoj komisjiji kažu da je veliko interesovanje vladalo i za kuvare, pekare i mesare. Sva mesta su popunjena kako za pekare tako i za mesare u Prehrembeno-hemijskoj školi, a slična je situacija i u Ugostiteljsko-turističkoj školi na smerovima za kuvara, poslastičara i konobara.

Foto: Prehrambeno-hemijska škola

Ove godine je minimalni broj poena za upis na smeru za kuvare u Ugostiteljsko-turističkoj školi bio 61. Dakle svi ostali kandidati su imali i više od ovih bodova , a to znači da su mogli da konkurišu i za četvorogodišnje smerove. Slično je bilo i na smeru za poslastičate i konobare u ovoj školi gde je minimalni broj poena za upis bio 54.

„Nakon prvog uspisnog roka ostalo je 10 učenika koji nisu raspoređeni, a imaju manje od 50 peona, pa ako tome dodamo još desetak do dvadeset učenika koji avgusta polažu maturu jer su imali popravne ispite, a i oni budu imali manje od 50 poena, neće moći da se upišu jer su trogodišnji smerovi popunjeni. Jedino da resorno ministarstvo odobri bar još jedno odeljenje sa nekim zanimanjem u trogodišnjem trajanju“, kažu u Okružnoj upisnoj komisiji.

Foto: Prehrambeno-hemijska škola

Na četvorogodišnjim smerovima je ostalo nešto manje od 100 slobodnih mesta.

Inače, kako kažu u Okružnoj upisnoj komisiji, najveće interesovanje je i ovegodine vladalo za gimnazije pri čemu blagu prednost ima prirodno-matematički u odnosu na društveno-jezički smer. Na drugom mestu je su Medicinske škole, svi smerovi, potom sledi Ugostiteljsko-turistička škola, pa Elektrotehničke, Pravno-poslovana. Interesovanje srednjoškolaca je u blagom padu kada se radi o ekonomskim školama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com