Hronika

Vozač audija na sudu izjavio da nije kriv

U Osnovnom sudu u Nišu danas je počelo sudjenje Nemanji Stamenkoviću (19) iz Beograda, optuženom da je vozeći “Audi A6 kvatro” 4. januara na Bulevaru Medijana izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli pešaci Andrej Prekljušaj (12) i Dejan Ilić (48) počelo je danas u Osnovom sudu u Nišu.

Stamenković je u prvom obraćanju pred sudom negirao krivicu i kazao da je nesreći kumovalo to, što je bog straha da će njegovo vozilo udariti drugo vozilo, izgubio orijentaciju u prostoru.

On je kazao da se vozilo, za koje nije mogao da kaže koje je marke bilo, niti koje boje, u trenucima primicanja pomerilo ka njegovom automobilu.

“Uplašio sam se, bio sam u šoku, sa obe ruke sam stisnuo volan i spustio glavu, moguće je da sam tada dodao gas da bih izbegao nezgodu. Osetio sam grčenje u vratu i mišićima u telu, počeo sam da gubim orijentaciju u prostoru”, izjavio je Stamenković.

Kazao je da je osetio šum u ušima i da su mu predmeti krenuli da beže pred očima.

“Sledeće čega se sećam je da sam izašao iz vozila jer mi je bio potreban vazduh da bih se povratio”, kazao je optuženi.

On je izrazio saučešće porodicama preminulih i zatražio oproštaj.

Stamenkovićev branilac, advokat Saša Knežević predložio je da se sasluša veštak neuropsihijatar koji bi se izjasnio o Stamenkovićevom stanju svesti u vreme nesreće.

“Takva stanja su poznata u nauci, spremni smo da angažujemo i stručnog savetnika kako bismo to dokazali”. izjavio je Knežević.

Tužilaštvo je zatražilo da se Nemanji izrekne maksimalna kazna u trajanju od osam godina zatvora, čemu se usprotivio advokat porodice poginulog dečaka, advokat Bratislav Stojanović.

Kazao je da je izneo primedbe na nalaz saobraćajnog veštaka zbog njegovih navoda da se Stamenković kretao brzinom od najmanje 131 kilometra na čas i istakao da je veštak kojeg je porodica angažovala, savremenim metodama ustanovio da se vozilo kretalo najvišom brzinom od 152 kilometra na sat.

“To je veoma bitno, jer je Zakonom o bezbednosti saobraćaja propisano da se radi o nasilničkoj vožnji kada je prekoračena brzina za 90 kilometra na čas. To je osnov da tužilaštvo odredi novu pravnu kvalifikaciju, jer se radi o krivičnom delu za koje je maksimalno zaprećena kazna dvanaest, a ne osam godina”, rekao je Knežević.

Andrejeva majka Aleksandra Kostadinović saglasila se da bi samo kazna od 12 godina bila odgovarajuća.

“Po meni je i to premalo, jer će on uz dobro vladanje izaći i ranije, ali šta je tu je. Takvo je naše zakonodavstvo, ne mogu ja lično da budem zadovoljna tom kaznom jer mi deteta nema”, kazala je Kostadinović.

Nastavak sudjenja zakazan je za 5. april kada će biti saslušan saobraćajni veštak Dejan Bogićević i maloletnice koje su bile u vozilu “Audi” kada je došlo do nesreće.

Sudjenju su prisustvovali članovi porodica i prijatelji nastradalih u nesreći, ali i Stamenkovićevi roditelji, a zbog velikog broja ljudi ispred sudnice, sudjenje su uz sudsku stražu obezbedjivali i policajci.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. E,sad,jos 5 godina preko maksimalne kazne,samo zato sto se ne oseca krivim a zgazio jedno dete i jednog coveka.Jos jedno bahacenje mladog coveka i zato neka odgovara.Unistio si dva zivota i ne osecas se krivim…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com