Društvo

Volonteri okrečili Dom kulture u Lalincu

Akcija "Očistimo selo i zaštitimo prirodu"

U okviru kampanje „Оčistimo selo i zaštitimo prirodu“ koju su samoinicijativno pokrenuli, članovi Udruženja građana „Južna Morava“ Lalinac nastavili su ovog vikenda akciju uklanjanja deponija u selu i započeli još jednu. Okrečili su prostorije lokalnog Doma kulture.

Osim GO Palilula podršku su im pružili JKP „Mediana“, a potreban materijal donirala je leskovačka firma „Nevena kolor“.

Akciji se priključio veliki broj meštana ovog sela, te je planirani zadatak završen za nekoliko sati.

Foto: M.D.J.

Sređujemo prostorije koje su nekada pripadale selu. Taj dom je izgrađen sedamdesetih godina prošlog veka i o njemu se vodilo računa možda prve dve-tri decenije, više ne. Osim unutrašnjosti uredićemo i okućnicu i fontanu koja je svojevremeno bila ukras sela, a danas ne radi. Sve ćemo to popraviti i renovirati“, kaže Jelena Stojanović aktivistkinja udruženja.

Foto: M.D.J.

Dom kulture u Lalincu nekada je bio centar svih važnijih dešavanja u selu. Bio je nosilac svih kulturnih programa i mesto gde su organizovane različite aktivnosti, od poljoprivrednih, obrazovnih, sportskih do tradicionalnih manifestacija poput „Susreta sela“ u kojima su učestvovali gotovo svi meštani.

Tako je bilo do početka novog milenijuma.

Foto: M.D.J.

U poslednjoj akciji, dok je deo meštana sređivao objekat Doma kulture, drugi su bili usredsređeni na problem divljih deponija.

Iako malo hladnije nego prethodnih dana, vreme im je išlo na ruku pa su, nastavljajući posao započet prošlog meseca, u potpunosti očistili jednu divlju deponiju pripremajući teren za lepše sadržaje.

Foto: M.D.J.

Imamo u planu da na ovom prostoru napravimo jedan park sa mobilijarom za igru najmlađih, kao i da restauriramo staru skelu kojom su se ljudi nekada prevozili preko Morave. Izvukli smo je iz mulja i očistili. Plan je da od nje napravimo letnju učionicu gde bi se održavali časovi u prirodi“, kaže Bojan Simonović aktivista udruženja.

U saradnji sa Direkcijom za izgradnju grada na očišćenom prostoru već su postavljene table sa upozorenjem o zabrani bacanja smeća, kako bi se i na taj način uticalo na svest građana.

Foto: M.D.J.

Smeće nije palo s neba. Neko od nesavesnih ga je bacio gde ne treba. „Mediana“, kažu, skuplja i redovno odvozi smeće, ali sva odgovornost je na meštanima sela. Zato su i pokrenuli akciju. Kategorično ističu da se neće zaustavljati, sve dok i poslednji papirić ne bude uklonjen iz prirode.

Foto: M.D.J.

Iz udruženja „Južna Morava“ Lalinac za naredni period najavljuju još akcija i kažu da je sve više zainteresovanih koji žele da im se priključe.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com