DruštvoRegion

Vojska priskače u pomoć – dovozi vodu za krda konja i krava

Cisterna sa vodom Vojske Srbije stiće će u toku dana na Suvu planinu pošto je na jedinom izvoru na toj plani “Rakošu” premalo vode za oko 600 krava i 150 konja koji se nalaze na ispaši, rekao je predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović.

On je podsetio da se na Suvoj planini u ispaši nalaze krave i konji čiji su vlasnici meštani sela i sa područja opštine Gadžin Han i sa područja opštine Bela Palanka, tako da su se u obezbedjivanje vode uključili i ljudi iz Bele Palanke. “Opština Bela Palanka angažovala je cisternu privatne firme za prevoz vode, pošto nema svoju kao ni opština Gadžin Han”, rekao je Filipović.

Prema njegovim rečima, na području Gadžinog Hana ima i manjih problema sa obezbedjivanjem vode za piće zbog neracionalne potrošnje i zalivanja bašta, zbog čega je opština Gadžin Han angažovala cisternu komunalnog preduzeća iz Aleksinca. Cisterna se po potrebi, dodao je Filipović, upućuje u ona mesta u kojima se javlja nestašica vode. Vojkan Andrejević iz Bele Palanke, veterinarski tehničar i jedan od vlasnika konja i krava koje se nalaze na ispaši na Suvoj planini, rekao je da se problem manjka vode za napajanje stoke na Suvoj planini javlja svakog avgusta.

“Nije problem u dotoku vode na ‘Rakošu’, on je isti već duže vreme, medjutim, poslednjih godina povećan je broj grla krupne stoke na ispaši, a za svako grlo potrebno je dnevno od 50 do 100 litara vode”, objasnio je Andrejić. Prema njegovim rečima, stočari sa područja Bele Palanke i ove godine plaćaju deo troškova dovoza vode na Suvu Planinu, a drugi deo plaća opština Bela Palanka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com