Stari NišZdravlje

Vojno zdravtsvo u službi svih građana

Vojna bolnica u Nišu u ponedeljak, 30.jula, obeležava Dan Sanitetske službe vojske Srbije. Koreni organizovane Sanitetske službe u Srbiji datiraju od 1839.godine, tako da sanitetska služba u Vojsci Srbije živi već 179 godina.

Te godine je prvi put postavljen štabni doktor, preteča današnjeg načelnika Sanitetske službe i on je imao zadatak da organizuje i utaba put Sanitetske službe, kaže upravnik Vojne bolnice u Nišu, pukovnik dr Jovica Stanojković. Poslednjih pet godina ova zdravstvena ustanova otvorena je za sve građane Niša i regiona, a u okviru obeležavanja Dana Sanitetske službe vojske Srbije, organizovani su i besplatni pregledi za građane.

„Vojna bolnica Niš je već pet godina otvorena za sve građane Niša i Nišavskog okruga“, objašnjava upravni ove zdravstvene ustanove.

Jovica Stanojković, upravnik Vojne bolnice Niš; Foto: vbnis.mod.gov.rs

„ Mi smo sklopili poseban ugovor sa Republičkim fondom zdravstvenog osiguranja i građani Niša sa zdravstvenom knjižicom i uputom od svog matičnog lekara mogu da se jave našim lekarima i dobiju zdravstvene usluge i u Vojnoj bolnici pod istim uslovima kao i u ostalim zdravstvenim ustanovama u regionu, a mi se svi trudimo da opravdamo poverenje koje građani imaju u Voji sanitet, odnosno vojno zdravstvo“, kaže upravnik Vojne bolnice Niš, pukovnik dr Jovica Stanojković.

A sve je, dodaje on, počelo pre 179.godina.

„Sanitetska služba na ovim prostorima, u Nišu i na jugu Srbije počinje da se razvija 1878.godine sa formiranjem velike niške Vojne bolnice pre punih 140 godina“, objašnjava pukovnik dr Jovica Stanojković. „Istovremeno u Nišu počinje i razvoj zdravstvene službe u našem gradu i okolini. Vojna bolnica sa svojim lekarima i personalom inicira i organizuje formiranje Okružne bolnice u Nišu, a kasnije, za nekoliko godina, i Pasterov zavod. Od samog osnivanja Vojna bolnica sarađuje sa svim zdravstvenim ustanovama u gradu“.

U sklopu obeležavanja Dana Sanitetske službe vojske Srbije sutra, 27. jula, biće položeni venci na spomen-piramidu u sklopu kompleksa Vojne bolnice Niš koja je podignuta žrtvama epidemije pegavog tifusa.

Sanitetski voz iz vremena balkanskih ratova

„U ovom kraju, kao i celoj Srbiji, vladala je teška epidemija pegavog tifusa koja je počela sa Prvim svetskim ratom, kada je u Vojnoj bolnici lečeno oko 30.000 ljudi u periodu od maja 1914. do juna 1915.godine. Tada se nije raspolagalo sa medicinskim sredstvima i lekovima koje danas imamo, već su se uglavnom koristili protivepidemske i mere nege bolesnika. Na žalost, dnevno je umiralo i do 30 pacijenata od pegavog tifusa, a među njima je bilo i lekara, pa i sam načelnik i upravnik Vojne bolnice u Nišu“.

Poštujući ove žrtve, lekari i medicinsko osoblje je podiglo spomenik koji je posvećen njima, a polaganju venaca prisustvovaće i vladika niški Arsenije koji će održati parastos žrtvama preminulim u toku epidemije pegavog tifusa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com