Društvo

Vojnicima stradalim u Niškom incidentu otkriven mural (FOTO)

Mural stradalim sovjetskim vojnicima, koji oslikava događaj koji je odigran 7. novembra 1944. godine, poznatiji kao Niški incident, otkriven je danas uoči 9. maja i obeležavanja Dana pobede nad fašizmom.

Spomenik posvećen sovjetskim vojnicima koji su poginuli prilikom napada američke avijacije na Crvenu armiju 7. novembra 1944. godine, nalazi seu neposrednoj blizini sela Trupala, pored starog puta Niš-Aleksinac. U tragičnom događaju koji je nazvan Niški incident stradala su 34 sovjetska vojnika, dok je njih 39 ranjeno.

U vojnoj koloni poginuo je 31 sovjetski vojnik i general Kotov, a u borbama u vazduhu poginula su dva sovjetska pilota i dva američka.

Foto: J.M.

„Odlučili smo da svaki 8. maj radimo nešto sa Gradom Nišom. Sada je na red došao mural, videćemo šta će biti sledeće godine. Ovaj spomenik nije namenjen samo našim vojnicima, ovaj spomenik je spomenik kolateralnoj šteti, jer 1944. i 1999. godine isti avioni ispod svojih krila nosili su smrt, u Nišu, Leskovcu, Beogradu…“, izjavio je Direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov.

Vence i cveće na spomenik položile su danas brojne delegacije, među njima i predstavnici niških gradskih opština, Rusko-humanitarnog centra, vojni veterani, motociklisti i udruženja koja neguju saradnju sa Rusijom.

Zbog svih nesretnih događaja koji su zadesili našu zemlju, ove godine neće biti šetnje „Besmrtnog puka“.

Otkriven spomenik crvenoarmejcima poginulim u Niškom incidentu 1944. godine (FOTO)

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com